Джордж Кейбъл прекрати своето европейско турне поради здравословни причини. Организаторите

...
Джордж Кейбъл прекрати своето европейско турне поради здравословни причини. Организаторите
Коментари Харесай

Виртуозният пианист Кърк Лайтси на Банско джаз фестивал

Джордж Кейбъл приключи своето европейско турне заради здравословни аргументи. Организаторите на Банско джаз фестивал показаха своята поддръжка и пожелания за бързо възобновяване.

В програмата за 11 август 2022 на Банско джаз фестивал влиза не по-малко популярният Кърк Лайтси, който може самоуверено да бъде избран като легенда на пианото в джаз музиката в Съединени американски щати. Роден в Детройт през 1937 година, той израства в град, прочут със своите джаз пианисти, измежду които Хю Лоусън, сър Роланд Хана, Бари Харис, Ханк Джоунс и Томи Фланиган. Лайтси стартира да свири на шест, и по този начин и до през днешния ден. Неспирно усъвършенства своите импровизаторски умения и става модел за подражателство на мнозина модерни джаз пианисти.



Кърк Лайтси е освен виртуозен пианист, само че свири и на кларнет, фагот и флейта. Основно въздействие върху Лайтси оказват майсторите на пиано Ханк Джоунс и Томи Фланаган. Лайтси дефинира себе си като пианист от Детройт със „...съзнанието на Бъд Пауъл, жанр на Арт Тейтъм, с чувство за бибоп и самостоятелен метод към пианото. “

Лайтси записва с лейбълите Timeless, Criss Cross, Limetree и Evidence, преди да се реалокира във Франция в средата на 90-те. Той е един от създателите на The Leaders, група, която включва тромпетиста Лестър Бауи, саксофонисти Артър Блайт и Чико Фрийман, басистът Cecil McBee и барабанистът Famadou Don Moye.



Подробности за програмата и изпълнителите, следете на уеб страницата на Банско джаз фестивал или на страницата във Фейсбук -.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР