Джипита отказват да ваксинират срещу COVID-19, предава Телеграф. От Министерството

...
Джипита отказват да ваксинират срещу COVID-19, предава Телеграф. От Министерството
Коментари Харесай

Какво се случва?! Джипита отказват да ваксинират срещу К-19, от Здравното министерство бесни

Джипита отхвърлят да имунизират против COVID-19, предава Телеграф. От Министерството на здравеопазването потвърдиха, че през актуализирания уебсайт за имунизациите в България „ Плюс мен “, също са постъпили такива сигнали от жители. „ Нямам пояснения за какво го вършат. В никакъв случай не бих застанал зад тях. Не е лекарско пациент да пожелае да му сложиш ваксина и ти да откажеш. От тази позиция няма да мръдна и на инч. Ще участвам на подобен конгрес, на който ще мога да слага тъкмо тези въпроси, само че и тези, свързани с логистиката към обезпечаването на дозите. Вписано е в пакета действия на всеки доктор слагането на ваксини и който не го прави, ще би трябвало да си носи отговорността за това. Дори не е нужно да слушаме каквито и да е причини от тяхна страна. Това не е лекарско. Категоричен съм “, разяснява пред медията доктор Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз (БЛС) и общопрактикуващ доктор.
Доставки
В сряда стартира слагането на новите разновидности ваксини, които са ориентирани против подвариант XBB 1.5 на Омикрон. До момента в страната са доставени 100 800 дози, които се намират в районните здравни инспекции. Те са предопределени за имунизация на лица над 12-годишна възраст. Налични са и 9600 дози от педиатричната ваксина за деца от 6-месечна до 4-годишна възраст, а през вчерашния ден (четвъртък) бяха доставени 4800 дози за деца сред 5 и 11 година Те ще могат да бъдат прилагани от идната седмица. Само за първия ден над 790 души са си сложили от новите ваксини. Най-малкият искащ е бил на 13 години, а най-възрастният – на 94 година Повече от 40 души са се ваксинирали за първи път против ковид.
Договор
От Министерството на здравеопазването изясняват, че ваксини против COVID-19 се ползват при персоналните лекари, в РЗИ и в избрани за задачата лечебни заведения. Оказва се обаче, че част от джипитата не съблюдават заложеното в Националния проект за имунизация против COVID-19, където задължението за имунизации им е вменено. В Националния рамков контракт сред здравната каса и лекарския съюз също е посочено, че персоналните лекари слагат ваксини против Коронавирус, като е контрактувано и възнаграждение за тази услуга – по 10 лева на доза.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР