Джихадистката организация Ислямска държава пое отговорност за вчерашния кървав атентат

...
Джихадистката организация Ислямска държава пое отговорност за вчерашния кървав атентат
Коментари Харесай

ИДИЛ окървави багдадски пазар след ареста на неин емир

Джихадистката организация " Ислямска страна " пое отговорност за вчерашния кървясъл атентат на пазар в Багдад, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

В известие, оповестено в мобилното приложение " Телеграм " няколко часа след нападението, ИДИЛ твърди, че един от нейните камикадзета, Абу Хамза ал Ираки, взривил измежду множеството пояса си с експлозиви.

Жертви на един от най-големите напоследък терористични актове в Багдад станаха 30 души, а към 60 са ранени. Експлозията стана на многолюден пазар в популации основно с шиити източен регион Мадинат-Садр, където стотици хора пазарували за днешния максимален мюсюлмански празник Айд ал Адха (Курбан байрам).



Сред жертвите има дами и деца.

Взривът докара и до обилни опустошения. Изгорели са няколко търговски обекта.

Иракският министър-председател Мустафа ал Кадими издаде заповед за арест на началника на федералния полицейски полк, който дава отговор за региона на пазара, се показва в иракско военно известие.

Това е вторият атентат в иракската столица от началото на годината, за който " Ислямска страна " поема отговорност, отбелязва организацията. През януари 32 души починаха при двоен гибелен атентат.

Отмъщение ли е атентатът

Същия ден, на 19 юли, бе обявено, че в Ирак е хванат един от най-влиятелните командири в " Ислямска страна ", който е възнамерявал набези в Багдад.

Джихадистът, именуван " наместник в Багдад ", е бил арестуван по време на интервенция на Службата за национална сигурност на Ирак, като преди този момент придвижването му е било проследявано из три провинции.

Задържаният е признал за осъществяването на огромен броя терористични офанзиви против цивилни лица и бойци от службите за сигурност, както и за желанията си да възнамерява такива и в столицата. Освен като наместник в Багдад той е заемал и други висши постове измежду бунтовниците, в това число е бил " емир " в някои региони на Ирак и Сирия, заяви иракската телевизия " Ас Сумария ", като се базира на правоохранителните органи.

Силите на " Ислямска страна " завзеха през лятото на 2014 година към една трета от територията на Ирак и оповестиха Мосул за столица на своя така наречен халифат. През декември 2017 година групировката бе като цяло победена с напъните на интернационална коалиция и иракските сили. След това сигурността в страната се усъвършенства, само че останките от групировката продължиха да правят обособени набези, напомни ТАСС.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР