“Джеймс Уеб, добре дошъл у дома, съобщи администраторът на НАСА

...
“Джеймс Уеб, добре дошъл у дома, съобщи администраторът на НАСА
Коментари Харесай

УСПЕХ: Космическият телескоп Джеймс Уеб пристигна около точката на Лагранж L2!

“Джеймс Уеб, добре пристигнал вкъщи ”, заяви админът на НАСА Бил Нелсън. “Поздравявам целия екип за цялата му всеотдайна работа, която обезпечи безвредното идване на телескопа към L2 през днешния ден. Ние сме една стъпка по-близо до разкриването на мистериите на Вселената. Нямам самообладание да видя първите нови фотоси на Вселената от “Уеб ” през това лято! ”.

Орбитата на “Джеймс Уеб ” му обезпечава необятна панорама към звездното небе във всеки един миг, както и опцията оптичните системи и научните принадлежности да се охладят дотам, че да извършват оптимално своята научна работа. Космическият телескоп използваше минимално количество гориво, с цел да дойде до крайната си цел и учените смятат, че останалите горивни ресурси ще стигнат за две десетилетия изследователска стратегия.

Какво следва оттук насетне за “Джеймс Уеб ”? Безспорно сполучливото разрастване на всички подсистеми на телескопа и безпроблемното му идване в целевата орбита са съществени достижения, само че следва още доста работа, преди да станем очевидци на първите фотоси. През идващите три месеца екипът на задачата ще подравни оптичните системи, до момента в който реализиран точност от порядъка на нанометър. 

Напомням на читателите, че “Джеймс Уеб ” е правоприемник на остарелия галактически телескоп “Хъбъл ” – той е седем пъти по-чувствителен от него, три пъти по-голям и ще работи в инфрачервената област на електромагнитния набор ( “Хъбъл ” наблюдаваше във забележимата и ултравиолетовата). Основната задача на новия телескоп е да огледа далеко в предишното, до първите няколко милиона години след раждането на нашата Вселена и по този начин да разкрие тайните на нейната първична еволюция. “Джеймс Уеб ” също по този начин ще изследва характерностите на откритите до този миг планети към други звезди, включително ще изучи химичния състав на техните атмосфери, който би могъл да даде информация дали на тези планети има живот. 

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР