Дженерал Дайнамикс“ даде оферта от 1,7 млрд. лева за новите

...
Дженерал Дайнамикс“ даде оферта от 1,7 млрд. лева за новите
Коментари Харесай

Каракачанов: Предложените БМП „Страйкър“ са от 90-те години и не отговарят на изискванията ни

„ Дженерал Дайнамикс “ даде оферта от 1,7 милиарда лв. за новите бронетранспортьори, а в този момент желае 1,5 милиарда $

Всяко българско семейство ще бъде натоварено да връща по 1365 лв., които пари „ богатият “ ни народ ще влага в стопанската система на Съединени американски щати и Канада, вместо в родната промишленост. Това ще се случи, в случай че държавното управление подписа контракта с амвериканската компания „ Дженерал Дайнамикс “ за доставка на нови бронирани машини за пехотата, предизвестява Красимир Каракачанов, министър на защитата и вицепремиер (2017-2021), по отношение на придобиването на нова бронирана машина за Сухопътни войски на БА, който съгласно почетния ръководител на Вътрешна македонска революционна организация е непрогледен. Според него офертата е неизгодна за България, защото машините " Страйкър ", които са препоръчани, не дават отговор на условията, заложени от страната ни, а първичната оферта на американците е повишена съвсем двойно. 

" Преди дни излезе информация, че Министерството на защитата се готви да подписа контракт със Съединени американски щати за закупуване на 183 бойни бронирани машини „ Страйкър “ на компанията „ Дженерал Дайнамикс “ на стойност 1,5 милиарда $. Остава усещането, че обществото и медиите се държани на мрачно по този извънредно значим въпрос за модернизацията на Сухопътните войски на Българската войска ", написа Каракачанов и напомня някои от порробностите по потиз план:

" През юни 2018 година Народното събрание на Република България утвърди 3 плана за рационализация на БА – 8 изтребителя за Военновъздушни сили, 2 многофункционални патрулни кораба за Военноморски сили и за придобиване на 150 бойни бронирани машини 8х8 за Сухопътни войски.
В Проекта за капиталов разход (ПИР) са заложени главните условия за придобиването на машините за съставяне на 3 батальонни бойни групи на Пехотата.

Накратко – новите съществени бойни машини на Пехотата да могат да транспортират до 11 бойци, да са с високо равнище на отбрана (4-то равнище по стандарта на НАТО с опция за ъпгрейд до 5-о ниво), условия за превъзмогване на трудности на сложен терен, да бъдат оборудвани с куполи с 30 мм оръдия и да са оборудвани с противотанкови ракети с далекобойност минимум 4 км и машините да са с мотор най-малко 500 конски сили мощ.

Особено внимание в ПИР от 2018 година се обръща на индустриалното съдействие – най-малко 20% присъединяване на българската оръжейна индустрия, сглобяване на машините в българско дружество – Терем – Търговище, благосъстоятелност на МО, доставка на съоръжение и ноу-хау, образования на личен състав за поддръжка на новата машина в България, което ще спести десетки милиони при поддръжката на машината през нейния витален цикъл.

Ценовата рамка, която гласоподава Народно събрание, бе 1,22 милиарда лева без Данък добавена стойност. "

При извършената процедура през 2020 година бяха получени 4 предложения от водещи европейски компании, като офертите на 2 от тях отговаряха на всички условия на Сухопътни войски, заложени в Проекта за капиталов разход. За страдание и 2-те предложения надхвърляха ценовата рамка, гласувана от Народното събрание. Интересно е, че компания „ Дженерал Дайнамикс “ – Европа, предложи цена от 1,7 милиарда лева, до момента в който в този момент същата компания в Съединени американски щати желае 1,5 милиарда щатски $ (2,73 милиарда лева.) за машина, която не дава отговор на условията на Сухопътни войски и на ПИР, гласуван от Народно събрание, акцентира Каракачанов.

Поради надхвърлянето на цената, до което можеше да се простре МО, анулирах състезанието и разпоредих на Терем холдинг да създаде план за създаване на главната бойна машина за пехотата напълно в България с включване на българската оръжейна индустрия и непознати компании. В края на април 2021 година планът бе подготвен, имаше предложения от водещи европейски и български компании, които да доставят главните съставни елементи за построяването на бойната машина на стойност 1,2 милиарда лева Аз и моят екип внесохме плана в Министерски съвет при започване на май 2021 година, само че решението бе да се остави на вниманието на идващото държавно управление, с цел да се избегнат спекулации, че се вършат огромни разноски в последните дни на кабинета.

За страдание този план на МО и Терем холдинг не бе прегледан от служебното държавно управление и от държавното управление на Кирил Петков.

Сега излиза наяве, че има предложение от Съединени американски щати да ни бъдат продадени сходни машини. От обществената информация се схваща, че това са машини „ Страйкър Драгун “, модел от 90-те години, употребявани от морската пехота на Съединени американски щати. Има информация, че този модел е спрян от произвеждане пред няколко години, тъй като американската морска пехота се превъоръжава с нови, по-модерни машини, твърди почетния. ръководител на Вътрешна македонска революционна организация.

Този модел „ Страйкър “ е обсъждан като вид от Сухопътни войски преди години, само че съгласно експертите не дава отговор на доста от условията на плана – по-ниско равнище на отбрана на екипажа (стандартно 3-то ниво), по-малка мощ на мотора (360 конски сили), по-слаба маневреност, боеприпасите за главното 30 мм оръдие, заради характерните условия за зареждане в американската войска, могат да се доставят единствено от Съединени американски щати. Предлаганите противотанкови ракети, с които ще бъдат оборудвани машините, са с далекобойност 2,5 км и то единствено при директна видимост, вместо изискуемите най-малко 4 км. И още, и още въпроси, по които МО мълчи, като неналичието на V-образно дъно за по-високо равнище на отбрана от противотанкови мини.

Веднага поражда един елементарен въпрос – по какъв начин по този начин американската компания Дженерал Дайнамикс – Европа предлага своята машина Пираня 5, модел от преди 10 години за цена 1,7 милиарда лева, покривайки всички условия в плана от 2018 година, а Дженерал Дайнамикс – Съединени американски щати предлага модел от 90-те година на предишния век, който не дава отговор на условията ни за 1,5 милиарда $ (2,73 милиарда лева.). Цена с повече от 1 милиарда лева по-висока, показва Каракачанов.

Той пита за какво при придобиването на съществена бойна машина за българската пехота не е включена българската военна индустрия, която има опция за построи машината в България? 

" Известно е, че български бизнесмен построи нов боен цех в Бургас и има първообраз на съвременна бронирана машина. Изграждането на бойната машина в България ни дава няколко преимущества – доста по-ниска цена, сигурност на поддръжката и доставката на боеприпаси, основаване на стотици високо квалифицирани работни места, опция за главен ремонт на стотина километра от поделенията на БА, а не на хиляди километри в чужбина и икономисване на десетки милиони от транспортни разноски ", декларира Красимир Каракачанов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР