Джъстин Трюдо се извини за почитането на нацистки ветеран в парламента

...
Премиерът Джъстин Трюдо се извини от името на Канада, след
Коментари Харесай

Премиерът Джъстин Трюдо се извини от името на Канада, след като нацистки ветеран беше поканен в парламента по време на посещение на украинския президент Володимир Зеленски и аплодира.

„Това е грешка, която дълбоко смути парламента и Канада“, каза г-н Трюдо в сряда.

Говорителят Антъни Рота, който пое отговорността за поканата на 98-годишния Ярослав Хунка, подаде оставка във вторник.

Премиерът също каза „извинете“ на г-н Зеленски .

„Всички ние, които бяхме в тази зала в петък, дълбоко съжаляваме, че стояхме и ръкопляскахме, въпреки че го направихме, без да сме наясно с контекста“, каза г-н Трюдо. „Това беше ужасяващо посегателство върху паметта на милионите хора, загинали в Холокоста.

Той каза, че почитането на бивш нацистки войник е „дълбоко, дълбоко болезнено“ за еврейския народ и многото милиони, които са били мишена на нацисткия геноцид.

Г-н Хунка, човек, който се би за нацистка част през Втората световна война, получи овации и беше възхваляван като украински и канадски „герой“ по време на посещение на президента Зеленски.

Той е служил в 14-та гренадирска дивизия на Waffen-SS, доброволна част, съставена предимно от етнически украинци под нацистко командване.

Членовете на дивизията са обвинени в убийства на полски и еврейски цивилни, въпреки че групата не е призната за виновна за никакви военни престъпления от трибунал.

Г-н Трюдо каза пред репортери в сряда, че Камарата на общините е аплодирала, "незапознавайки се с контекста".

Инцидентът предизвика световно осъждане.

Пекерът на Канада подаде оставка след нацист в парламентарния спор

Г-н Трюдо също се извини директно на г-н Зеленски, като каза: „Канада дълбоко съжалява“.

Украинският лидер беше сред заснетите да аплодират г-н Хунка, образ, който беше експлоатиран от руски пропагандисти.

Г-н Рота каза, че не е бил наясно с нацистките връзки на г-н Хунка и е направил грешка, като го е поканил.

"Говорителят е бил единствено отговорен за поканата и признанието на този човек и изцяло пое тази отговорност и се оттегли“, каза г-н Трюдо.

Но нито коментарите на премиера, нито оставката на говорителя забавиха критиките от лидера на канадската опозиция, Пиер Поилиевр от Консервативната партия.

„Винаги има някой друг, който да бъде обвинен, когато става дума за Джъстин Трюдо. Но ето каква е реалността : отговорността и властта вървят заедно“, каза той.

"Ако той иска властта, той трябва да поеме отговорността и да дойде днес в Камарата на общините и да се извини."

Г-н Poilievre нарече инцидента „най-големият единичен дипломатически срам“ в историята на Канада.

Канадските еврейски организации приветстваха решението на г-н Рота да се оттегли, но Центърът за изследване на Холокоста от приятелите на Саймън Визентал каза, че "остават въпроси как се е случило това провал".

Полският министър на образованието Пшемислав Чарнек каза тази седмица, че е „предприел стъпки“ към екстрадирането на г-н Хунка.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР