Джанмарко Тамбери най-добре знае какво е да си във върхова

...
Джанмарко Тамбери най-добре знае какво е да си във върхова
Коментари Харесай

Джанмарко Тамбери - атлетът, който възкръсна от пепелта, за да стъпи отново на върха

Джанмарко Тамбери най-добре знае какво е да си във върхова форма и да наблюдаваш олимпийски игри от трибуните. Италианецът може би в никакъв случай няма да не помни 2016 година. Тя стартира шеметно за него - международна купа в скока на височина в зала, европейско злато навън, връх от 2.39 метра, суперфаворит за олимпийска купа в Рио де Жанейро…и тогава пристигна кошмарът. Ексцентричният италианец се контузи тежко по време на Диамантената лига в Монако при втория си опит на 2.41 метра, беше изнесен на носилка и по-късно се наложи интервенция. Така приказката за Тамбери през 2016-а приключи и той изгледа Олимпиадата в Рио от трибуните със сълзи в очите.

Но италианецът съумя да се върне още веднъж в огромната игра. Възстановяването вървеше гладко и той не бързаше със надпреварите, продължаваше да следи единствено от трибуните, до момента в който не беше изцяло подготвен за завръщането си в бранша. Миналата година към момента не беше толкоз убеден, само че влезе във финала на Европейското състезание в Берлин навън, където остана на крачка от орден - четвърти с 2.28 метра.

Тази зима обаче видяхме Тамбери подобен, какъвто сме привикнали да го виждаме - убеден, атрактивен и на върха. Италианецът завоюва европейската купа в зала в Глазгоу и сподели, че още веднъж е в огромната игра, а мрачните моменти са останали зад тила му.

“Искам да пия бира. Искам да изляза и да чествам. Сега съм благополучен. Мога да скачам още веднъж. Искам да се насладя на този момент”, това бяха първите думи на щастливият Тамбери след европейското злато. Той обаче постоянно ще помни Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година: “Плачех и противниците ми пристигнаха при мен. Гледах по какъв начин фантазията ми се изпарява.”

Тамбери ще помни и онази вечер на 2 март 2019 година, когато в Глазгоу още веднъж стъпи на върха - първенец на Стария континент с 2.32 метра, бурно подкрепян от трибуните и още веднъж с шоу стратегия за феновете. “Чувствах нещо особено. Дори не знам по какъв начин да благодаря на всички, които ме подкрепят”, сподели тогава 26-годишният Тамбери.

На Олимпийските игри в Лондон през 2012 година италианецът не съумява да се класира за финала. Пет години по-късно на Световното в Лондон той още веднъж има проблем на този стадион и отново не влиза на край: “Мислех си, че в живота си съм взел участие на 11 огромни интернационалните надпревари и единствено два пъти не съм бил на край - и двата пъти в Лондон, тъй че бях изплашен от Англия. Обичам Олимпийският стадион в Лондон и хората. Но във Англия в никакъв случай не бях стигал до край. Никога в живота си няма да не помни Глазгоу. Това е мястото, където написах завръщането си. Но в никакъв случай не съм си мислел, че не желая да се връщам.”

Италианецът не е единственият спортист от мощните в скока на височина, които претърпяха тежки травми в последните години.

“Осем от най-хубавите десетима имаха съществени травми, не толкоз съществени като моята, само че те също претърпяха операции”, сподели след 2016 година италианецът. Един от тези десетима е и катарецът Мутаз Есса Баршим, чието огромно завръщане всички чакат с неспокойствие, защото тази година Световното състезание навън ще е точно на негова територия - в Доха. Пред родна аудитория Баршим ще пази международната си купа от Лондон. И Тамбери също чака да види още веднъж своя огромен конкурент в бранша за скок височина.

“Той е най-хубавият играч в скока на височина. Ние сме същински другари, бях на сватбата му преди три месеца. Той ще желае да завоюва. Написах му: 'Не се отхвърляй, вярвай, чакаме те’. Това е нещо огромно за него (да се състезава на родна земя в Доха), той е най-хубавият им състезател и се надявам, че той ще може да се върне във форма”, не пести положителни думи Тамбери за катареца.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР