Джани Питела, лидер на групата на Социалистите и демократите в

...
Джани Питела, лидер на групата на Социалистите и демократите в
Коментари Харесай

А кой ще оглави социалистите в европарламента

Джани Питела, водач на групата на Социалистите и демократите в Европейския парламент, към момента не е напуснал поста си. Но борбата за това кой ще го наследи към този момент стартира, написа " Политико ".

Докато италианският евродепутат води акция за място в Сената на идните италиански избори през март, доста негови сътрудници споделят, че ще поддържат или Удо Булман, краткотрайния водач на групата, или пък ще изберат жена (която не е от Германия) като Елена Валенсиано.

" Знаем, че Питела има доста огромни шансове да бъде определен в Италия и групата упорства жена (да го замести) ", разяснява почитан чиновник в Европарламента.

Залогът е огромен

защото през миналата година социалистите понесоха провали на изборите във Франция, Германия и Холандия. Лявоцентристите се надяват да се обединят в точния момент за европейските избори през 2019 година и желаят да имат мощен парламентарен водач, който да ги изведе напред.

Миналия месец Питела разгласи, че ще се състезава за място на изборите в Италия на 4 март, само че при изискване че, в случай че не завоюва, ще може да се върне на поста си в европарламента. За " преходната фаза ", до момента в който публично се отдръпна, в случай че бъде определен, Питела трансферира отговорностите си на Булман, немския вицепрезидент на социалистите и демократите.

 Елена Валенсиано
© ]

Елена Валенсиано

Изборът (който се реализира посредством скрито гласуване) за правоприемник на Питела евентуално ще се състои малко след италианския избор, само че някои евродепутати от групата, която е втората по величина в европарламента, към този момент се дистанцират от Булман.

Проблемът е, че е немец и някогашен член на синдикатите. " Удо е сериозен и работи доста. Но той е доста завързан към остарялото обръщение на социалдемократите ", разяснява източникът от европарламента.

Някои хора не желаят да има повече германци на високопоставени постове в институцията. Генералният секретар Клаус Веле, както и заместникът му Маркус Винклер са германци, а други трима германци управляват политически групи - Манфред Вебер е отпред на Европейската национална партия, Ска Келер е съпредседател на Зелените, а Габи Цимер води крайнолявата група.

 Удо Булман
© ]

Удо Булман

Кристин Рьово д’Алон-Бонфоа, началник на френската делегация на социалистите и демократите, споделя, че редица нейни сътрудници също не са съгласни Булман да оглави групата. Причината е, че социалистите и демократите се отхвърлиха от " огромна коалиция " в европарламента, само че в това време Германската социалдемократическа партия се съгласи да влезе в " огромна коалиция " с Ангела Меркел.

През 2016 година Питела разгласи, че ще изостави дългогодишния съюз с консервативната Европейска национална партия за разпределение на високи постове и приемане на законодателство. Въпреки това предходната седмица немските социалдемократи, водени от някогашния ръководител на европарламента Мартин Шулц, се съгласиха на нов съюз с консерваторите на Ангела Меркел. След това Шулц се отхвърли от лидерския си пост в партията.

Компетентност, а не народност

Изборът на Валенсиано, вицепрезидент на социалистите и демократите и почитан член на Испанската социалистическа партия, става все по-популярен вид.

Досега нито тя, нито Булман са оповестили, че имат намерение да се кандидатират, само че няколко източника от европарламента разясниха, че и двамата са споделили импровизирано, че считат да го създадат. Все още не е ясно дали Валенсиано ще получи поддръжката на Педро Санчес, националния водач на Испанската социалистическа партия.

" Все повече делегации желаят нея. Тя има доста разнороден политически профил ", сподели източникът от европарламента. Валенсиано е умел евродепутат и владее чудесно френски език. Тя е някогашен член на испанския парламент и бе дясната ръка на Алфредо Перес Рубалкаба, някогашния водач на испанските социалисти.

Рьово д’Алон-Бонфоа разяснява, че френската делегация към момента не е избрала зад кой претендент ще застане, само че тя поддържа желанието на Булман да " свърже тясно " икономическата и обществена стратегия с политиките в региона на енергетиката и околната среда.

Йо Лайнен, който също е немски евродепутат, счита, че на фона на наближаващите избори през 2019 година е извънредно значимо да бъде открит най-хубавият човек за работата. " Трябва да се фокусираме върху компетентността, а не върху националността ", уточни той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР