Джамиите в Турция днес отварят отново врати за традиционната колективна

...
Джамиите в Турция днес отварят отново врати за традиционната колективна
Коментари Харесай

Джамиите в Турция отварят врати след прекъсване от два месеца и половина

Джамиите в Турция през днешния ден отварят още веднъж порти за обичайна групова петъчна молитва.

С решение на турската Дирекция по вероизповеданията още при започване на епидемията от COVID-19, на 16 март, бяха затворени 84 684 джамии /по публични данни/ на територията на Турция, а обредите бяха неразрешени.

Джамиите в Турция отварят на следващия ден за петъчната молитва

Планираше се джамиите да отворят още веднъж порти на 12 юни. Президентът Реджеп Тайип Ердоган обаче изтегли отварянето им за през днешния ден. Днешният петък съответствува с 567-та годишнина от завоюването на Истанбул от османските войски, предвождани от султан Мехмед Втори Завоевателя. Датата 29 май се смята за рожден ден на Истанбул и се отбелязва като всекидневен празник, предава Българска телеграфна агенция.

"Този петък ще отбележим двоен празник - отварянето на джамиите, за които знам, че сте мощно закопнели отдавна, и славната годишнина от завладяването на Истанбул и светлата памет на Фатих султан Мехмед Хан ", съобщи неотдавна Ердоган по този мотив.

Но на този стадий обаче ще се отворят джамиите единствено в огромните градове - Истанбул, Анкара и Измир. Останалите храмове ще бъдат отваряни поетапно според от обстановката с ковид в съответното обитаемо място.

В същото време се вкарват строги правила за провеждането на груповите молебствия, като може да се чака, че нищо няма да е както преди.

Засега в джамиите денем ще се извършат единствено по две от общо петте всекидневни групови молебствия - обедната и следобедната. Останалите три молебствия няма да бъдат провеждани групово.

Съгласно новите правила ритуалното измиване на ръцете и краката от вярващите преди молитва, което до момента се извършваше на чешмите в двора на джамията, ще се прави у дома. Задължително ще се носят маски, ще се съблюдава отдалеченост от минимум метър и половина отдалеченост сред молещите се, които ще си носят персонални молитвени килимчета, а също по този начин няма да се ръкуват или целуват обичайно по бузите.

Ръководителят на Дирекцията по религиозните въпроси Али Ербаш разгласи, че петъчната молитва ще може да се прави в двора на джамията. А тези вярващи, които са заболели, ще може да правят молитвата у дома.

Междувременно президентът Ердоган разгласи, че на 29 май в храма "Света София " в Истанбул ще бъде извършена групова молитва, отдадена на султан Мехмед Втори, чиито войски завладяват Истанбул през 1453 година

През 1935 година "Света София " е оповестена за народен музей. От предходната година част от пространството й се употребява за молитвени обреди от мюсюлманите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР