Джаки Кенеди Онасис, както става ясно от самото ѝ име,

...
Джаки Кенеди Онасис, както става ясно от самото ѝ име,
Коментари Харесай

Джаки Кенеди Онасис - момичето, което търсеше своята приказка

Джаки Кенеди Онасис, както излиза наяве от самото ѝ име, е била омъжена за двама от най-влиятелните мъже на планетата: за един от най-популярните американски президенти – Джон Ф. Кенеди и един от най-богатите хора на света – корабния магнат Аристотел Онасис.

Да се върнем обратно във времето – преди Джаки да стане Кенеди, а по-късно Онасис.

Жаклин (както е същинското ѝ име) е родена на 28 юли 1929 година в Саутхемптън, Ню Йорк. Едва ли някой по това време е можел да си показа, че това преди малко появило се на белия свят момиченце ще се трансформира в една от най-изисканите, обичани и известни дами, както в Америка, по този начин и в международната история въобще.

Прочетете ТУК най-мъдрите мисли на Джаки Кенеди >>>
 Getty/Gulliver
Като дете Джаки била доста любопитна и много пакостлива настояват хрониките. Посещавала уроци по езда и балет, само че била “пълна с дяволчета отвътре”, споделя една от нейните първи учителки.

Въпреки буйния си манталитет, дребната девойка с френски и ирландски корени, се оказва извънредно надарена и талантлива. На 11-годишна възраст печели национално юношеско съревнование по езда. Любовта си към този спорт (както и тренировките, схваща се) дължи на майка си, която била професионален жокей. Изкуството също било присъщо за Джаки, в съвсем всичките му измерения.

Когато приключва гимназия, Джаки има една фантазия. Вписва я в годишника на учебното заведение с огромни букви: да не бъде стопанка. И както всички добре знаем – тя се сбъдва. Докато е в учебно заведение, бъдещата първа дама на Америка се увлича по писането и се интересува от публицистика. Впоследствие трансформира тази си пристрастеност в специалност.

Джаки Кенеди знаела за изневерите на мъжа си, само че все пак го обичала

През 1952 година, Джаки работи за локален вестник. Един ден младата журналистка получава покана за вечерно празненство, където среща конгресмена Джон Ф. Кенеди. Двамата са се засичали на публични събития и по-рано. Кенеди, неотразим и перспективен мъж, е покорен от хубостта и одухотвореността ѝ.

Незабавно я кани на среща. През януари същата година Джаки обществено афишира годежа си с Джон Хъстед, за който възнамерява да се омъжи. Три месеца по-късно тя трансформира проектите си като поставя завършек на годежа си, а единствено година по-късно прибавя към името си семейството Кенеди.
 Getty/Gulliver
По време на брака си с Кенеди, Джаки ражда 3 деца, само че третото си отроче двойката губи едвам 2 дни след неговата поява на бял свят.

През 1960 година Джон Кенеди се кандидатира за президент на Америка и съумява да завоюва, побеждавайки Ричард Никсън. Това автоматизирано трансформира момичето, което мечтае за живот надалеч от готварската печка и чистенето на прахуляк, в първа дама на Съединени американски щати. Първата задача на госпожа Кенеди в качеството ѝ на брачна половинка на президента е да трансформира Белия дом в Музей на американската история и просвета. С присъщата ѝ класа и креативност тя съумява да се оправи с тази задача, меко казано, ослепително.

Историята на Ела Фицджералд - жената-глас, която отиде да пее на небето

Така продължава животът ѝ като първа дама и отсега нататък. Пътува непрекъснато в чужбина – с мъжа си и без него, а една от обичаните ѝ дестинации е Париж, където преди години е минала първата година от образованието ѝ като студентка. Там тя постоянно е одобрявана толкоз задушевно, че самият президент се шегувал, че се показва като “придружителя на Джаки” когато навестяват френската столица.

Но прелестният им фамилен живот и цялата тази идилия са тотално и окончателно пометени на 22.11.1963 година, когато Кенеди е убит от Лий Харви Осуалд и намира ненадейно за всички гибелта си. Жаклин Кенеди остава вдовица едвам 34-годишна.

5 години след гибелта на Джон Кенеди, някогашната първа дама на Америка се дами наново. Мъжът до нея още веднъж не е инцидентен или елементарен човечец, а много по-възрастният от нея корабен магнат Аристотел Онасис. Но и този брак не трае дълго, защото 7 години по-късно Онасис също си отива от този свят.

След гибелта на втория си брачен партньор Джаки Кенеди Онасис се връща към публицистиката си. Тя работи за някои от най-популярните издания и намира разтуха в книгите. От средата на 70-те до гибелта ѝ неин сателит в живота е Морис Темпълсмен (роден 1929 г.), фабрикант и търговец на диаманти от белгийски генезис.

Някогашната Първа дама заживява като елементарна, междинна на възраст жена, която работи на бюро, прави фотокопия, чака пред кабинета на шефа или седи на пода, подрежда фотоси за фотоалбуми и пуши цигари. Точно такова е третото деяние от живота й. Нейните биографи настояват че, таман тази част от живота й е донесла най-голямо задоволство.

Джаки умира на 19 май 1994 година от рак.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР