Джак Суини е Студент от Флорида, който има навик да

...
Джак Суини е Студент от Флорида, който има навик да
Коментари Харесай

Джак Суини: Младежът, който е трън в гащите на Илон Мъск и Тейлър Суифт

Джак Суини е Студент от Флорида, който има табиет да влиза под кожата на някои от най-богатите и авторитетни хора в света.  Сигурно се чудите по какъв начин? Като споделя на обществото къде са частните самолети на богатите и какъв е въглеродният им отпечатък..

Той би желал да обясни някои детайлности. От една страна, той счита, че Тейлър Суифт има някои положителни песни

Суини обаче има вяра, макар опасността от правосъдни дейности, че всеки би трябвало да може да види накъде се е насочил нейният частен аероплан. И освен. Всеки би трябвало да знае и какъв брой постоянно лети.

„ Обичам да бъда почтен “, сподели той пред BBC. „ Опитвам се да споделя информацията за всички, без значение за кой става дума “

Но тъкмо информацията за местонахождението на частни самолети на богати и могъщи – оповестена в неговите сметки в обществените медии – неведнъж е вкарвала 21-годишния юноша в новините. А против него непрекъснато има закани за правосъдни каузи.

Суини е наследник на контрольор по поддръжката на авиолинии и преподавател. Той е израснал в предградията на Орландо. По думите му постоянно е имал интерес към авиацията и технологиите и по-специално към фирмите SpaceX и Tesla на Илон Мъск.

Тези ползи последователно го накараха да създаде уеб страница за следене на самолети TheAirTraffic.com

А в сметки в обществените медии той наблюдава самолетите на звезди, политици, магнати и съветски олигарси

Системата разчита на обществено налични данни, събрани от фенове запалянковци. Самолетите в небето постоянно изпращат информация за това къде се намират. А тези сигнали могат да бъдат уловени от хора, употребяващи евтини приемници на земята.

Тази процъфтяваща кохорта от онлайн тракери на самолети е част от по-голямата общественост на Osint (разузнаване с отворен код). Тя е обитаема от хора, които се ровят в маси от свободно налични онлайн данни, търсейки уличаващи, проницателни или просто забавни парченца информация. Това е цветен екип, който включва набор от персони. От леко любопитни до всеотдайни откриватели и ангажирани проверяващи публицисти.

„ Първоначално се занимавах с това като занимание, защото ми се стори забавно “,  споделя Суини.

В момента той учи трета година осведомителни технологии в Университета на Централна Флорида.

С течение на времето той откри по-определена цел. Младежът декларира, че има вяра „ във значимостта на прозрачността и обществената информация “. Има и екологична позиция:

„ Звездите се пробват да скрият неприятния PR на въглеродните излъчвания. “

Неговите данни са употребявани в изследвания, показващи големия въглероден отпечатък на Тейръп Суифт и нейното обграждане

Певицата споделя, че е купила задоволително въглеродни обезщетения, с цел да отстрани два пъти излъчванията от последното си турне. Но има и проблеми с поверителността. Суифт, посредством своите юристи, твърди, че разкриването на местоположението на нейния частен аероплан я излага на риск от преследвачи.

В писмо, разкрито за първи път от Washington Post, юристите на певицата пишат, че следенето на самолети е „ въпрос на живот или гибел “. То гласи, че няма „ никакъв легален интерес или социална потребност от тази информация, с изключение на за гонене, тормоз, и упражнявайте владичество и надзор “.

Суини отхвърля тези изказвания и споделя, че има главен публичен интерес от намирането на самолета на поп звездата. Неговото доказателство? Самите Swifties (феновете на Тейлър Суифт).

„ Нейните почитатели, които разшириха сметките и групата в subreddit на TaylorSwiftJets, са тези, които в действителност се интересуват “, споделя той. „ Тези сметки за следене непрекъснато имат повече поддръжници и почитатели в сравнение с съперници. “

И като се имат поради международните обиколки и многочислените обществени изяви – в това число наскоропо трибуните на NFL, нормално е много елементарно да се разбере къде ще бъде Суифт в някакъв миг в бъдещето.

През последните две седмици, да вземем за пример, бяха оповестени голям брой публикации точно за местонахождението й. Те разказват по какъв начин тя ще успее да стигне за два неотложни уговорката. Шоуто й в събота вечер в Токио и неделния Супербоул в Лас Вегас.

Голяма част от тази обществена информация е по-подробна от местоположението на един аероплан

Данните за полета могат да покажат кой е притежател на самолета и къде се намира в небето. Те обаче не демонстрират кой е борда. Нито накъде пътуват тези хора, откакто самолетът кацне.

Но представители на Суифт споделят, че информацията за самолета дава точни часове и места на нейните придвижвания. Те означават, че един хипотетичен преследвач неотдавна е бил задържан пред дома й в Ню Йорк. Нейният журналист Трий Пейн сподели в изказване:

„ Неговите изявления ви споделят тъкмо по кое време и къде ще бъде тя “.

Суини има някои препоръки за звездата

Той загатва, че в случай че поверителността е нейната съществена грижа, тя може да записва частния си аероплан посредством анонимно юридическо лице. Тя може и да избере идентификационен код, който не включва нейната дата на раждане и букви.

Джеймс Слейтър, юристът на Суини, споделя, че не чака Суифт да предприеме други правни дейности.

„ Писмото беше опит да тормозят Джак да спре да прави нещо, което по закон не е задължен да прави “, сподели той. „ За страдание хора с власт и пари постоянно вършат това. Но той не прави нищо нелегално. “

Адвокатите на Суифт не дадоха отговор на искане за коментар.

Един въпрос е дали почитателите на Тейлър Суифт ще продължат да следват сметките на Суини след последните вести. След като стана ясно, че тя ще го съди, имаше вълна от диспути в онлайн мрежите.

Имаше подкаст в поддръжка на Суини. Но и мнения като:

„ Джак Суини желае Тейлър Суифт да почине като принцеса Даяна. Няма да оставя това да остане по този начин. Толкова съм сърдит. “

Но това не е първият път, когато  Суини е подложен на напън от страна на богатите и известните

Когато закупи Twitter (сега X) през 2022 година, Илон Мъск се закле в името на свободата на словото да не подхваща дейности против акаунта за следене @elonjet на Суини.

След няколко седмици обаче гМъск обърна курса. Той забрани акаунта и заплаши със съд, потвърждавайки, че @elonjet е довело до преследвач, който го е наблюдавал и се е качил върху самолета му. По време на случая дребното му дете е било вътре.

По-късно полицията разпознава член на екипа по сигурността на Мъск като обвинен. Фактите демонстрираха, че акаунтът на Суини няма нищо общо с случая.

Сега Суини ръководи акаунт, който наблюдава самолета на Мъск с 24-часово забавяне. Така той съблюдава правилото на уеб страницата, забраняващо следенето на местоположението в действително време.

Той също по този начин ръководи сметки в няколко уеб страницата на обществени медии, следейки самолети, притежавани от Ким Кардашиян, Джеф Безос, Бил Гейтс, Марк Зукърбърг, Доналд Тръмп и други.

Младежът обаче показва отчаяние от капризите на разпоредбите на обществените медии, като означи, че Мета е спрял сметките във Фейсбук и Instagram, проследяващи самолета на Суифт

Социалните мрежи обаче са оставили разнообразни други сметки за следене на самолети – в това число тези, които наблюдават самолета на Зукърбърг.

Междувременно самолетопотърите, които пишат на сървъра на Суини в  Discord, опазиха позицията му – дружно с ентусиазма си към тяхното занимание. А някои признаха, че също са почитатели на госпожа Суифт.

„ Не се колебая, че луди хора са й изпращали диви закани “, гласи един коментатор. „ Но летището не е мястото, където тя е уязвима. “

Източник: BBC/Превод:SafeNews
Още вести четете в категорията Живот 
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР