Дизелът в София достигна котировка от 2,60 лв. Това е

...
Дизелът в София достигна котировка от 2,60 лв. Това е
Коментари Харесай

Петролът пада, бг дизелът пак скача, КЗК и КЗП на Нинова мълчат

Дизелът в София доближи котировка от 2,60 лева Това е повече, в сравнение с струваше при нефт 140 $ преди няколко години. Смешното е, че при 86, 50 $ за сорта Брент на пазарите през вчерашния ден, колкото имахме и на 20 октомври, тогавашната цена на дизела по софийските бензиностанции беше с 20 стотинки по-ниска.

Същата работа важи и за бензина , който върви с няколко стотинки по-евтино. Което също е необяснимо – по какъв начин може отпадният артикул да коства повече от главния. Както споделят юристите „ няма логичност, само че има практика”. Юрист е и шефката на сякаш самостоятелния орган по контрола върху цените на горивата Комисия за защита на конкуренцията Юлия Ненкова, само че за нея по-долу.

Както преди години, по този начин и преди месеци другите съставки в цената на горивата – данък, Данък добавена стойност и налог облага бяха безусловно същите. Тоест, не става въпрос за справедливи фактори, а за немаскирана кражба от джоба на българите. И то освен на водачите. Цените на горивата автоматизирано се придвижват върху цената на всички артикули и услуги у нас. И се оказват сериозен проинфлационен фактор. Повечето търговци, също като продаващите горива, ги вписват авансово в цените.

Интересно е, че при рухването от октомври до края на декември на цената на петрола с 22%, което би значело най-малко 55 стотинки надолу, на българските бензиностанции тази работа не се отрази по никакъв метод надолу. Корекцията даже при потъването на котировките беше единствено една – нагоре.

Щом след първата седмица на януари цените на нефта потеглиха нагоре, нашите търговци обаче незабавно започнаха да ги бутат. Така за 10 дни ги усилиха с 9 стотинки, което си е 3,5%.

И стигаме до главния въпрос – кой е отговорен?

Защото, както умно е показал българският народ: „ Не е вманиачен, който яде баницата, а който му я дава”.
Уж независимят орган Комисия за защита на конкуренцията, чийто мандат ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия удължиха особено с две години, тъй като щеше да е завършил още предходната, е директно виновният за контрола на цените на горивата.

Това е същата Комисия за защита на конкуренцията, която ревизира, ревизира и най-после реши, че нямало било картел при горивата у нас. Това, което виждаме като безусловно идентични цени на бензиностанции от другите вериги в действителността, било единствено „ усещане”, както споделяше за корупцията по времето на остарялата власт виднит й представител – постоянно почтения и постоянно ползващия непознати жилища, вили и джипове Владислав Горанов.

Същия, чийто персонален автомобил е регистриран, преди да е създаден – още едно знамение да остарялата администрация, та се оказа и краден, пък клониран и така нататък

Комисията е ръководена от Юлия Ненкова, някогашен заместник-кмет на София

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР