Дизайнерското мислене е методология за проектиране, която предоставя подход за

...
Дизайнерското мислене е методология за проектиране, която предоставя подход за
Коментари Харесай

5 етапа в процеса на дизайнерското мислене

Дизайнерското мислене е методология за планиране, която дава метод за справяне с проблемите, основан на решения. То е извънредно потребно за разплитане на комплицирани задания, които са погрешно дефинирани или незнайни. Разбирането на тези пет стадия на дизайнерското мислене ще даде опция на всеки да ползва методите му, с цел да позволи комплицирани проблеми, които се случват към нас - в нашата компания, в страната ни, даже на нашата планета.

 Дизайнерско мислене
Дизайнерско мислене

Или по какъв начин премахването на две изречения от лексиката може да ви направи по-успешни

Вникване

 Снимка 334705

Първият стадий от процеса на дизайнерското мислене е да получим вникващо схващане за казуса, който се опитваме да разгадаем . Това включва съвещания с специалисти, с цел да научим повече за казуса, като следим, ангажираме се и сме съпричастни с хората, с цел да разберем техния опит и мотивация. Трябва да се потопим във физическата среда, с цел да имаме по-задълбочено персонално схващане за обвързваните с това въпроси. Вникването е от решаващо значение за процеса на планиране, като разрешава да получим усещания за потребителите и техните потребности.

В взаимозависимост от рестриктивните мерки във времето се събира доста количество информация, която да се употребява през идващия стадий, с цел да се развие допустимо най-хубавото схващане за потребителите, техните потребности и проблемите, които са в основата на създаването на съответния артикул.

Дефиниране (на проблема)

 Снимка 334715

По време на стадия установяване (на проблема) събираме на едно място цялата информация, до която сме достигнали по време на вникването. Ще проучваме нашите наблюдения и ще ги систематизираме, с цел да дефинираме главните проблеми , които ние и нашият екип сме открили до този миг.


Етапът на дефиниране оказва помощ да съберем хрумвания за определяне на функционалности и други детайли, които да ни разрешат да разгадаем компликациите.

Идейност

 Снимка 334708

По време на третия стадий от процеса на дизайнерското мислене към този момент сме подготвени да стартираме да генерираме хрумвания . Израснахме, с цел да разберем потребителите си и техните потребности в стадия на прозрение и анализирахме, и синтезирахме наблюденията си в стадия дефиниране (на проблема). На базата на насъбрания опит от предходните два стадия е време да стартираме да " мислим отвън кутията " , с цел да идентифицираме нови решения на избраното предизвикателство, което сме основали и да стартираме да търсим различни способи за разглеждане на казуса .

Важно е да се получат колкото се може повече хрумвания или проблематични решения при започване на идейния развой. Трябва да изследваме и да изпробваме концепциите си , с цел да намерим най-хубавия метод да се оправим с казуса или да предоставим нужните похвати за заобикалянето му.

Прототипиране

 Снимка 334706

Дизайнерският екип създава редица евтини, понижени версии на продукта със характерните му характерности, тъй че да се прегледат проблемите, основани в предходния стадий. Това е пробна фаза и задачата е да се дефинира най-хубавото допустимо решение за всеки от проблемите, разпознати по време на първите три стадия.

Решенията се взимат в границите на прототипирането, ревизират се едно по едно и се одобряват, усъвършенстват и преглеждат, или се отхвърлят, въз основа на опита на потребителите. До края на този стадий дизайнерският екип ще има по-добра визия за рестриктивните мерки, присъщи на продукта, наличните проблеми и ще си построи по-изчистена/ по-информирана вероятност за това по какъв начин действителните консуматори ще се държат, мислят и усещат, когато взаимодействат с крайния артикул.

Тестване

 Снимка 334707

Дизайнерите или оценителите строго тестват целия артикул, като употребяват най-хубавите решения, разпознати по време на етапа на правене на прототипи . Дори по време на тази фаза се вършат промени и рационализиране, с цел да се изключат проблематични решения и да се добие допустимо най-дълбоко схващане за продукта и неговите консуматори.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР