Дивото къмпингуване трябва да бъде регламентирано, защото отпадъците и отпадните

...
Дивото къмпингуване трябва да бъде регламентирано, защото отпадъците и отпадните
Коментари Харесай

Нено Димов с коментар за АЧС, фините прахови частици и дивото къмпингуване

Дивото къмпингуване би трябвало да бъде регламентирано, тъй като отпадъците и отпадните води основават проблеми на общините по Черноморието. Това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия министърът на околната среда и водите Нено Димов.

"Намирането на салдото сред бизнеса и околната среда е основно значимо, с цел да може да подобряваме равнището на живот ", сподели още той във връзка със Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Димов добави, че в по-голямата част от Черноморието няма общи устройствени проекти и в това се корени огромна част от проблемите.

"Когато нямате общ организационен проект, всичко се взема решение по втория метод - може и корупционни практики да се основат ", разяснява министърът.

"В спешните региони с африканска чума по прасетата има дезинфекциозни сектори, тъй като превозването е най-сериозният метод за преместване на заболяването ", разкри Димов за обстановката с африканската чума по свинете (АЧС).

"Басейновите дирекции и районните инспекции съгласуват местата за загробване на евтаназирани свине поради африканската чума и над 60% от подадените места са отказани. Много деликатно се избират местата. Най-вече се гледа да не е наоколо до санитарно-хранителни зони за питейни води, да няма високи подпочвени води и да не са в предпазени територии. Много деликатно се избират, с цел да се избегне по-нататъчен риск. Внимателно следим посредством басейновите дирекции и районните инспекции там, където се загробват тези животни, да има най-малък риск. Има условия и по наредбите на Министерството на земеделието, храните и горите за това какво се поставя като изолационен пласт при загробването, което също се следи ", сподели още той.

"В спешните региони има дезинфекциозни сектори, тъй като превозването е най-сериозният метод за преместване на заболяването, а преносими инсинератори няма задоволително. На този стадий единственият вероятен вид, който се ползва, е загробването ", сподели още министърът.

Димов счита, че с дивото къмпингуване има няколко казуса, като първият е с отпадъците.

"Отново тръгвайки от Царево и стигайки до Шабла, ще видите кметовете какви разноски имат, с цел да почистят за това диво къмпингуване. Второто са всичките биологични потребности, които всеки от нас има, какво се случва с отпадните води. Този закон се пробва се регламентира, че на местата, на които може да има диво къмпингуване, би трябвало да има някакви минимални условия и условия ", безапелационен бе той.

Нено Димов разяснява и тематиката с ограничаването на вноса на дизелови коли в Европейския съюз.

Министърът счита, че една възбрана за импорт на остарели коли е нарушение на един от главните правила на Европейски Съюз - за свободното придвижване на артикули. Затова още предходната година на Съвета на министрите Нено Димов е предложил тематиката да бъде решена на равнище Европейски съюз. Министър Димов сподели, че е бил подсилен от още 9 страни.

"Движението на колите от страните с по-висок Брутният вътрешен продукт към тези с по-нисък Брутният вътрешен продукт отваря нов двоен стандарт. Европа би трябвало да заобикаля двойните стандарти и да се бори със съществуващите, не да отваря нови ", показа той.

Димов посочи, че при обсъжданите ограничавания става въпрос за преместване на коли от една европейска страна в друга, тези, които имат по-стари дизелови коли ще могат да продължат да ги карат, в случай че покриват нормите за техническите прегледи.

"България има доста огромно финансиране, което успяхме да осигурим през Оперативна програма "Околна среда " за 10 общини, които са възможни да аплайват за електробуси, тролейбуси, трамваи. Стойността отива на 500 милиона лв. инвестиция, която към този момент е отворена за кандидатстване. До края месец август общините би трябвало да предадат своите планови оферти и някъде през есента, може би преди акцията, ще се опитаме да сключим и договорите. Така че това е една доста огромна електрификация на градския превоз, която ще смени от една страна старите износени транспортни средства с нови, доста по-модерни, доста по-чисти. "

"Освен чистият въздух, приоритет би трябвало да е и превъзмогването на софтуерното задминаване сред Западна и Източна Европа. Това е включено в предлагането му за основаване на европейски фонд за чиста подвижност. Този фонд стартира с това да подкрепя построяването на инфраструктура, което е доста значимо. Той стартира с това да подкрепя електрификацията на градския превоз. Но не забравяйте, че това, което вършим през оперативната стратегия и вероятно този фонд, е, че развивайки градската инфраструктура, вие развивате инфраструктурата и за частните електрически автомобили ", съобщи министърът на околната среда и водите.

"Девет града към този момент покриват нормите за фини прахови частици и са излезли от наказателната процедура ", приключи Нено Димов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР