Дивата Аляска винаги е привличала златотърсачи, авантюристи и писатели. Не

...
Дивата Аляска винаги е привличала златотърсачи, авантюристи и писатели. Не
Коментари Харесай

Историята на Балто е истинска и автентична

Дивата Аляска постоянно е привличала златотърсачи, авантюристи и писатели. Не инцидентно Джек Лондон написа някои от най-хубавите си разкази и романи за ледената пустиня. Суровата околност слага жителите на съществени тествания, само че когато човек успее да се приспособи ще опознае и нейната дива хубост. „ Дивото зове “ е един от тези разкази и наблюдава историята на доста странна порода куче, което в един миг потегля с вълците и намира своето място в глутницата.

Мнозина спекулират дали това в действителност е същинска история или не, само че пък има една, за която бихте се изненадали. Анимационния филм „ Балто “ е история, която през 1995 година е хванала мнозина пред екрана. 2 часа от анимационните прекарвания са доставили съществени детски страсти, а най-хубавата вест е, че всичко е същинска история. По пътя се появяват мечки, рискови наклони, виелици и още доста други невероятни завършения. Истинската история за Балто стартира да се документира през 1925 година още веднъж в Ном. Единственият доктор в района е Къртис Уелч.

 Gunnar_Kaasen_with_Balto

Балто

Снимка: By Brown Brothers – image, website, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3607283

Същият доста добре знаел, че в случай че скоро не се стигне до Анкъридж, градът му ще се изправи против злокобна зараза. Разстоянието във кино лентата е към 1000 километра, само че дистанцията за покриване е от 1600 километра в едната посока. Самолетите в тази епоха били извънредно скромни и през зимата се прекратявали всички полети. Най-близкият град по жп линия бил Ненана, само че дистанцията също било към хиляда километра. Екипът потегля със 150 кучета и 20 индивида на една от най-тежките експедиции.

Връщането е била по-трудната задача. Медицинският екип знае, че откакто серумът е изкаран на жестоките минусови температури ще има към 6 дни, преди да изгубят неговите лечебни качества. Пришпорени да бързат, животните стартират да умират по пътя в резултат на измръзване. Маршрутът е изминат за тъкмо 5 дни и половина. По време на радио предаванията, някои лекари вземат решение да предотвратят бъдещи тежки експедиции и стартират да работят за основаването на ваксина против дифтерит – заболяване на горните дихателни пътища, характеризиращо се с възпалено гърло, слаба тресчица и псевдомембрана върху сливиците.

 Togo_the_dog_2014-06-17_22-40

Того

Снимка: By User:Wynford Morris – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33449859

Може да откриете статуята на Балто в Сентрал Парк, Ню Йорк. Според доста от жителите би трябвало да се отдаде респект и на друго куче на име Того, което е съумяло да изведе шейните до финалната права. Освен това е водил кучетата към 500-600 километра по някои от най-трудните направления, Балто въпреки това е минал едвам 100 километра. Не е най-справедливото систематизиране на славата, само че какво да се прави. Филмът също е оказал помощ за преразпределянето на концепцията, само че това е друга тематика. Важно е да споменем, че нито едно от животните не се е борило с мечка гризли, само че пък са избавили към 10 000 индивида.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР