През 2021 г. пивоварният сектор в България отбелязва три емблематични

...
През 2021 г. пивоварният сектор в България отбелязва три емблематични
Коментари Харесай

От 1994 г. досега в пивоварната индустрия в страната са инвестирани 1.350 млрд. лева

През 2021 година пивоварният бранш в България отбелязва три емблематични юбилея - 140 години българска пивоварна промишленост, 65 години пивоварна просвета и 30 години от основаването на Съюза на пивоварите в България (СПБ). Председателят - Владимир Иванов, и изпълнителният шеф на Съюза на пивоварите Ивана Радомирова разясняват развиването, провокациите и трендовете в бранша. Юбилейните годишнини на българските пивовари са добър мотив да споделите кои съгласно вас са най-впечатляващите достижения на бирената промишленост в страната?
Владимир Иванов: Пивопроизводството в България е забележителна промишленост. Преди 140 години в страната са сложени основите на промишленото произвеждане на бира, одобрявано като алегоричен кулоар, свързващ ни с модерния свят. И до момента в който в централна Европа бирата е част от националната просвета, България " закъснява " с съвсем 5 века в производството на пенливата напитка. За сметка на това обаче в нашата страна през цялото време навлизат най-хубавите пивоварни технологии, познати по това време. И българската бира доста скоро печели награди на одобрени състезания в Париж, Прага, Брюксел. Традиция, която българските пивовари не престават и в наши дни. Днес необятното портфолио от над 160 създавани в страната марки бира, изобретателният маркетинг, стотиците милиони левове за новаторски мощности, зелени и обществени начинания дефинират образа на българския пивоварен бранш. От началото на приватизацията през 1994 година до през днешния ден финансовите вложения в промишлеността възлизат на 1.350 милиарда лв.. В България все още са регистрирани 39 производители на бира, от които огромните компании са 3, дребните и междинни пивоварни - 8, а останалите 28 са микропредприятия. Но най-голямото достижение и самопризнание за нас е фактът, че през 2021 година българските пивовари са с най-висока известност в Европа, съгласно извършеното в 31 европейски страни без значение репутационно изследване.
Ивана Радомирова - изпълнителен шеф на Съюза на пивоварите в България
Ивана Радомирова: Близо 90% от сънародниците ни дават извънредно висок рейтинг на бирения отрасъл в страната. За тази впечатляваща оценка от най-съществено значение са дейностите на бирените компании като виновни работодатели и производители, високото качество на продукта и самодейните начинания на Съюза на пивоварите. Браншовата организация е единствената в страната, която реализира обща за бранша стратегия за стабилно развиване с акцент върху икономическия напредък, поддръжка за локалните общности, зелени начинания, обществен разговор, виновна консумация, транспарантни връзки. Най-актуалният ангажимент на СПБ е фокусиран върху екологичната резистентност и кръговата стопанска система. На уеб страницата има,,зелена библиотека " и интерактивен калкулатор, с който всеки може да пресметна по какъв начин с разделното събиране на боклуци от бирени опаковки може позитивно да въздейства върху околната среда
Как се отрази пандемиятавърху работната претовареност в пивоварния отрасъл?
Ивана Радомирова: За всеки шеф запазването на човешките запаси по време на рецесия е една от най-важните задания, която ние сполучливо извършване, и е предмет на същинска горделивост за нас и за синдикалните ни сътрудници. Въпреки пандемичната конюнктура, сериозния спад в пазарните оборотите на множеството сътрудници и нарасналите в последно време разноски по веригата на доставките членовете на Съюза на пивоварите нямат освободени служащи и чиновници, а тъкмо противоположното - новоназначени са 50 души. По данни на Национален осигурителен институт през тази година в сектора работят над 2100 души. В селското стопанство и другите браншове на доставките пивоварната промишленост обезпечава индиректна работна претовареност за към 9000 души. За поредна година браншът продължава да е в първите шест бранша с най-висока междинна заплата, а съвсем 70% от заети лица са с висше и особено обучение.
Реклама
Промени ли се през последните години отношението на потребителите към бирената категория?Владимир Иванов: Изследванията за трендовете в потребителските настройки демонстрират, че стандартите за бирата последователно се трансформират поради научните обстоятелства, желанията на новите генерации, покачвания им интерес към здравословен метод на живот и информационно-образователните акции на СПБ в поддръжка на категорията и промишлеността. Добър образец за приноса на СПБ в развиването на тези процеси е Националната бирена академия, която през последните две години завоюва 4 национални награди, в това число за просветителна иновация и етични обществени връзки.
Според репутационното проучване за промишлеността пивото като напитка също се употребява с доста високо утвърждение от страна на потребителите, което ни отрежда второ място по този индикатор в Европа.

Ивана Радомирова: През последните 5 години след минералните и трапезните води бирата стабилно е най-често употребявана и желана напитка в страната. Дори по време на пандемията честотата на консумация на питие се резервира на равнището от 2019 година, което е ясна индикация, че българите са лоялни консуматори на категорията. Петдесет и пет % от българите пият бира най-малко един път седмично, а 65% - един път месечно. Всеки трети българин твърди, че пивото е подобаващата за него напитка, а при дейните потребители това важи за 60% от тях. Все по-често бира избират и дамите, което до неотдавна беше мъчно да си представим.

В този подтекст е значимо да се подчертае приносът на българските учени за развиването на бирената категория и технология. Благодарение на най-новите проучвания и научни изявления от ден на ден хора към този момент знаят по какъв начин се усилват антиоксидантите в бирата с билки, плодове и цветя, какви са потребните субстанции в малца, хмела и бирената квас, за какво чаша бира отключва хубавото въодушевление, какво демонстрира най-авангардното ДНК/метагеномно проучване на българската бира, което следващата година СПБ ще показа в Мадрид на конгреса на научната организация Еuropean Brewing Convention - ЕВС, по методите на която работят всички пивопроизводители в Европа.
Реклама
Каква е специфичната съставна част, която прави бирата обичана напитка от епохи насам?
Владимир Иванов: Любовта на пивоварите, която ги въодушевява да съчетават познания, умения и експериментаторски дух, е онази невидима и загадка съставна част на пивото, която трансформира дребното ечемичено зрънце в пенлива кехлибарена напитка, с цел да " утолява тя жаждата и да радостни индивидите, без да ги опива ", последното е откъс от водосвета с благословията по случай Деня на българските пивовари - Илинден. Вярваме, че с оптимизъм, синергия и новаторски дух ще продължим да владеем магията на пивото, а има ли го вдъхновението на пивоварите - ще я има и обичаната напитка!

Ивана Радомирова: Нейната безспирна промяна, която й разрешава да има хиляди лица и милиарди фенове по целия свят. Страхотно е, че и ние участваме в това странствуване и преживяване!
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР