Дисциплинарното уволнение на главния режисьор на Народния театър Иван Вазов“

...
Дисциплинарното уволнение на главния режисьор на Народния театър Иван Вазов“
Коментари Харесай

Тръгва протест в защита на Морфов, ръководството на Народния театър се брани с позиция

Дисциплинарното уволняване на основния режисьор на Народния спектакъл „ Иван Вазов “ Александър Морфов разбуни обществеността и актьорските среди, като стартират и митинги в негова отбрана. В същото време управлението на театъра през днешния ден излезе с публична позиция, в която признава, че е пристъпило към освобождението на Морфов и на пиарката Велислава Кръстева, откакто не е намерило различен метод да потуши спора.

„ За страдание през миналите месеци господин Александър Морфов не съумя да откри разговор със своите сътрудници и да се ангажира трайно с управителните процеси в институцията, според предоставената му позиция. За сметка на това непрестанно предизвикваше борби с разнообразни членове на трупата, осъществявайки непрекъснат напън, отправяйки нападки и обиди към артисти и управление “, се споделя в позицията на Народния. В нея се показва още, че „ възобновяване на естествената креативна среда в театъра наложи намирането на решения по административен ред. Г-жа Велислава Кръстева освободи заеманата служба началник отдел „ Връзки с обществеността “. Г-н Александър Морфов бе освободен дисциплинарно от административния пост на Главен режисьор на Народен спектакъл „ Иван Вазов “.

„ Въвличането на най-престижната национална театрална институция в кавги, без връзка с естеството на креативния развой, измести фокуса на общественото внимание в опит да бъде подкопано доверието на публиката. Саботирането на новото управление на театъра и персоналните офанзиви към шефа Васил Василев с несъстоятелни обвинявания имаха за цел неговото премахване, с цел да се извърши служебно, политическо предопределение от някогашния министър Минеков. Такова желание господин Минеков заявява неведнъж в свои медийни участия “, се споделя още позицията. 

В нея се отбелязва, че дружно със заповедта за дисциплинарно освобождение от административния пост Морфов е подписал контракти, касаещи креативните му задължения към Народен спектакъл, свързани с възобновените негови постановки на спектаклите „ Хъшове “ и „ Животът е прелестен “, които остават част от репертоара на театъра.

" Мракобесни времена "

С неоправдателна декларация излязоха и от обединението „ Демократична България – Продължаваме промяната “. „ Остро осъждаме дисциплинарни уволнения, заради несъгласия с управлението на което и да е обществено институция. Подобни дейности прекалено много припомнят мракобесните времена от недалечното минало на България и са цялостната диаметралност на това, към което българската просвета би трябвало да се стреми. За нас водещ принцип в ръководството на който и да е културен институт, следва да е слагането на развиването на българската просвета преди всичко, пред всички останали съображения “, показват от обединяването.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР