Disney иска да промени делото срещу DeSantis, за да се съсредоточи върху твърдението за свобода на словото

...
Disney иска да стесни обхвата на своя федерален иск срещу
Коментари Харесай

Disney иска да стесни обхвата на своя федерален иск срещу губернатора Рон DeSantis само до твърдение за свобода на словото, че губернаторът на Флорида отмъсти на компанията заради публичното си противопоставяне на щатския закон, забраняващ уроците в класната стая по сексуална ориентация и полова идентичност в ранните класове.

Дисни в петък поиска от федерален съдия разрешение да подаде изменена жалба, фокусираща се само върху твърдението за Първата поправка и оставяйки към друг, съдебни въпроси от щатски съд за законността на споразуменията, подписани от компанията с управляващия район на Disney World – бившия борд на Reedy Creek Improvement District (RCID) – тогава съставен от поддръжници на Disney.

ДеСантис през февруари на практика пое контрола върху RCID, който след това възстанови като Област за надзор на туризма в Централна Флорида (CFTOD). Губернаторът назначи петима души да заменят избраните членове на RCID и се замисли, че може да наложи данъци върху хотелите на Disney или дори да постави затвор до Walt Disney World.

Disney направи край на тази маневра, лишавайки борда на RCID от голяма част от властта му, като накара предшествениците си да подпишат споразумение за развитие с компанията, което даде на Disney максимална власт за развитие над 27 000 акра курорта на тематичния парк в централна Флорида.

Рон ДеСантис настоява за разследване на специалния район на Дисни
Дисни лишава властта на областния надзорен съвет на ДеСантис, казва бордът Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис подписва закон за поставяне на дистрикта на Дисни под държавен контрол

Споразуменията изместиха контрола върху дизайна и строителство в курорта с тематичен парк от новите назначени лица на DeSantis в борда на CFTOD, бивш RCID, към Disney. Назначените от DeSantis сега оспорват законността на споразуменията в щатския съд. DeSantis не е страна в делото в щатския съд.

„Disney е изправена пред конкретни, неизбежни и продължаващи щети в резултат на новите правомощия и състав на CFTOD, които се използват за наказване на Disney за изразяване на политически изглед“, се казва в искането на Disney във федералния съд.

Гов. ДеСантис: Щатът „продължи“ на фона на борбата с Дисни Съдия от Флорида ще се произнесе по спора на Дисни, туристически район Disney се оттегля от инвестиция от 1 милиард долара във Флорида 

Искането на Disney, както и други скорошни искания, подадени по делото на щата, показват как съдбите на двата съдебни дела са се преплели, особено след като Disney заведе насрещен иск в щатския случай, отстоявайки много от същите твърдения, направени във федералния случай. Disney заведе насрещния иск, след като съдията на щатския съд отхвърли искането на Disney да отхвърли делото.

Борбата между DeSantis и Disney започна миналата година, след като компанията, изправена пред значителен вътрешен и външен натиск, публично се противопостави на щатски закон забрана на уроците в класната стая за сексуална ориентация и полова идентичност в ранните класове, политика, която критиците наричат ​​„Не казвай гей“.

През май Walt Disney Co. се оттегли от инвестиция от около 1 милиард долара във Флорида, цитирайки "променящи се бизнес условия".

ДеСантис, кандидат за президентската номинация на Републиканската партия за 2024 г., търси отхвърляне на делото на Disney във федералния съд на Талахаси. Губернаторът твърди, че на Disney е забранено да завежда дело поради законодателния имунитет, който защитава длъжностните лица, участващи в процеса на изготвяне на закони, и че компанията няма легитимация, тъй като не може да докаже, че е била ощетена.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР