Дискусиите за метаболитните нарушения обикновено насочват вниманието на много от

...
Дискусиите за метаболитните нарушения обикновено насочват вниманието на много от
Коментари Харесай

Повишен инсулин: Причини, диагностика, лечение и диета при преддиабетно и диабетно състояние

Дискусиите за метаболитните нарушавания нормално насочват вниманието на доста от вас към високите равнища на кръвната захар, при положения като диабет. Друг значим фактор за здравето съставлява и равнището на инсулин. Въпреки че инсулинът играе съществена роля в регулирането на кръвната захар, остатъкът от този хормон, положение наречено хиперинсулинемия, може да докара да бъде значим знак за разнообразни здравословни проблеми, в това число избрани форми на диабет.

Връзката сред покачвания инсулин и диабета

Инсулинът, се създава от панкреаса, и съставлява единственият хормон в човешкото тяло, който понижава кръвната захар. Хиперинсулинемията е обвързвана с инсулинова устойчивост - положение, при което тялото не реагира по този начин, както би трябвало, на резултатите на инсулина.

Обикновено инсулинът разрешава на клетките да одобряват глюкоза от кръвния поток, с цел да я употребяват като сила. Въпреки това, когато клетките станат резистентни към резултатите на инсулин, те се борят да всмукват глюкозата дейно. В подобен случай панкреасът създава повече инсулин, с цел да преодолее устойчивостта, което води до по-високи равнища на инсулин в кръвта.

Сама по себе си, хиперинсулинемията не е диабет, само че постоянно се асоциира с диабет вид 2. Диабетът вид 2 се развива, когато панкреасът към този момент не може да създава огромните количества инсулин, нужни за поддържане на кръвната захар на здравословно равнище.

Рядко, хиперинсулинемията е породена от:

Тумор на клетките в панкреаса, които създават инсулин.Твърде доста кафези в панкреаса, които създават инсулин, или прекалено много напредък на тези кафези.

Хиперинсулинемията нормално не предизвиква признаци при хората с инсулинова устойчивост. При хората, които имат инсулиноми, хиперинсулинемията може да докара до ниска кръвна захар, положение, наречено хипогликемия.

Какви признаци може да имате при високи равнища на инсулин?

При хиперинсулинемия, резултат от инсулинова устойчивост, липсват ясни признаци. Това е по този начин, защото  панкреасът е в положение да създава задоволително инсулин, с цел да преодолее устойчивостта. Въпреки това, хроничната инсулинова устойчивост и хиперинсулинемията постоянно водят до преддиабет и диабет вид 2.

Някои хора с преддиабет могат да изпитат следните признаци:

потъмняла кожа в подмишниците или гърба и в профил на вратакожни белези (малки кожни израстъци)промени в очите, които могат да доведат до диабетна ретинопатия 

Симптомите на диабет вид 2 включват:

нараснала жаждачесто уриниранеповишен гладзамъглено зрениеглавоболиевагинални и кожни инфекциибавно зарастващи порязвания и рани

Ако изпитвате някои от тези признаци, би трябвало да вземете незабавни ограничения: да се консултирате със експерт и да ir извършите нужните лабораторни проучвания.

Лечение и вярна диета за хора с диабетно и преддиабетно положение

Лечение

Основните тактики за лекуване имат за цел да понижат равнищата на инсулин, да подобрят реакцията на организма към инсулин и да ръководят всички съществени положения. Ето някои благоприятни условия за лекуване, обяснени с елементарни думи:

Редовни извършения. Упражненията оказва помощ на тялото да употребява инсулина по-ефективно, намалявайки нуждата от ненужно произвеждане на инсулин. Това не значи безусловно, че би трябвало да започнете да бягате маратони; даже умерените действия като бързо вървене, плуване или колоездене могат да имат позитивен резултат.Управление на тежестта. Загубата даже на малко тегло може да помогне за намаление на равнищата на инсулин и възстановяване на инсулиновата сензитивност при хора със затлъстяване. Загубата на тегло би трябвало да се реализира посредством композиция от здравословно хранене и постоянна физическа интензивност.Лекарства. В някои случаи измененията в диетата и метода на живот може да не са задоволителни и може да са нужни медикаменти. Някои медикаменти могат да оказват помощ за възстановяване на инсулиновата сензитивност, до момента в който други могат да оказват помощ за управление на равнищата на кръвната захар. Към медикаментите може да се добави и вярната добавка като Favio Forte , контролираща равнищата на кръвна захар.Управление на напрежението. Високите равнища на стрес могат да повлияят на инсулиновата сензитивност и да допринесат за хиперинсулинемия. Техники като медитация, надълбоко дишане, йога или други облекчаващи напрежението действия могат да оказват помощ за ръководство на равнищата на стрес и евентуално да подобрят равнищата на инсулин.

Правилна диета: причина за естествени равнища на кръвната захар

Хиперинсулинемията, характеризираща се с нараснали равнища на инсулин в кръвта, постоянно се свързва със положения като затлъстяване, диабет вид 2 и метаболитния синдром. Тя постоянно предшества тези положения, което прави ранната диагностика и лекуването извънредно значими. Основните тактики за справяне с хиперинсулинемията са съсредоточени върху промени в метода на живот, в това число корекции в храненето.

Приемът на избрани хранителни субстанции играе значима роля, като е открито, че някои витамини и минерали, като хром, магнезий и витамин D, оказват помощ за контролиране на равнищата на инсулина и възстановяване на инсулиновата сензитивност.

Невинаги е допустимо тъкмо да се съблюдават напътствията за верен режим за битка с диабета и да си набират всички нужни потребни субстанции. Ето за какво доста постоянно експертите предлагат приема на хранителни добавки като Favio Forte , които съдържат голям брой дейни съставки, благоприятстващи оправянето с хиперинсулинемията. Нека разгледаме кои тъкмо са тези съставки.

Екстракт от гимнема

Гимнемата e е билка, която произлиза от тропическите гори на Индия и Африка. Екстрактът от листата ѝ се употребява в аюрведичната медицина от епохи с помощта на хипогликемичните си свойства, които спомагат за понижаване на високите равнища на кръвната захар.

Основният механизъм на деяние на екстракта от гимнема се показва в угнетяване на абсорбцията на захар в червата, като по този метод дейно се намалява общото количество глюкоза в кръвта. Освен това гимнемата подтиква секрецията на инсулин от панкреаса, което спомага за по-доброто потребление на глюкозата от клетките на организма. Действайки на тези два фронта, екстрактът от листата работи за балансиране на равнищата на кръвната захар, което го прави скъп съдружник в битката с диабета и обвързваните с него положения.

Лутеин и витамин А

Лутеинът и витамин А, които са мощни антиоксиданти, играят основна роля за цялостното здраве, изключително за поддържането на положителното положение на очите. Тази функционалност е изключително значима за хората с преддиабет и диабет, които са податливи на разнообразни очни затруднения, най-често срещаното от които е диабетната ретинопатия.

Лутеинът е тип каротеноид, който организмът не може да създава независимо. Той се набира най-вече посредством банкет на храна. Натрупва се в ретината, по-конкретно в макулата, където работи като натурален слънцезащитен крем, поглъщайки непотребната светлинна сила и противодействайки на нездравословното влияние на оксидативния стрес. По този метод лутеинът оказва помощ за попречване или закъснение на появяването на диабетна ретинопатия - положение, което може да докара до загуба на зрението, в случай че не се вземат ограничения.

Витамин А, въпреки това, е от значително значение за поддържане на здравето на роговицата и функционалността на ретината, изключително за слабото осветяване и цветното зрение. Ролята му на антиоксидант оказва помощ за предотвратяване на очите от възпаления и дегенеративните резултати на стареенето. Лицата с диабет постоянно имат по-ниски равнища на витамин А, заради което е значимо да се обезпечи задоволителен банкет посредством диета или хранителни добавки.

Храните, богати на лутеин и витамин А, нормално имат цветен цвят и включват тъмни зеленолистни зеленчуци като спанак и кейл, моркови, сладки картофи и тиква. Плодове като портокали и папая, както и яйцата, също са положителни източници. Включването на тези храни в хранителния режим може освен да задоволи потребностите от тези съществени хранителни съставки, само че и да обезпечи голям брой други потребни субстанции, които подкрепят цялостното здраве.

Селен и витамин D

Микроелементът селен е мощен антиоксидант, който защищава организма от оксидативен стрес - главен фактор, способствуващ за патогенезата на болести като диабет. Оксидативният стрес може да повреди клетките и тъканите и да наруши метаболитните процеси в организма, в това число метаболизма на глюкозата, което евентуално може да докара до инсулинова устойчивост - съществена характерност на диабета.

Ето за какво съответният банкет на селен може да послужи като предпазен механизъм, предпазващ клетките от такова увреждане и евентуално съдействуващ за попречване или справяне с диабета.

Витамин D, друго главно хранително вещество, играе многочислени функции във функционалностите на нашия организъм. Най-известен е с приноса си за здравето на костите, само че той играе решаваща роля и за инсулиновата сензитивност и метаболизма на глюкозата. Недостигът на витамин D се свързва с нарушена инсулинова секреция и нараснала инсулинова устойчивост, което го прави важен фактор в ръководството и предварителната защита на диабета.

Витамин D може да се синтезира в кожата при уместно излагане на слънчева светлина, само че може да се набави и от хранителни източници като мазна риба, млечни артикули и обогатени зърнени храни.

Цинк и хром

И двата минерала са от решаващо значение за оптималното действие на инсулина. Известно е, че цинкът подкрепя съхранението и секрецията на инсулина, а хромът усъвършенства инсулиновата сензитивност. Цинкът се съдържа в разнообразни храни, в това число морски блага, месо, семена и ядки, а хромът-в пълнозърнестите храни, месото, плодовете и зеленчуците.

Алфа-липоева киселина и магнезий

Тези две съставки са потребни за хората, които изпитват изтръпване на крайниците заради диабетна невропатия. Алфа-липоевата киселина, която е мощен антиоксидант, оказва помощ за облекчение на признаците на невропатията и се съдържа в месото от органи, броколи, спанак и домати. Магнезият, който подкрепя нервната функционалност и контрола на мускулите, се съдържа в обилие в храни като ядки, семена, пълнозърнести храни и зелени листни зеленчуци.

Витамин С и манган

Витамин С е прочут с имуноукрепващите си свойства, а манганът играе роля в обмяната на въглехидратите, като спомага за понижаване на умората и възстановяване на концентрацията. Цитрусовите плодове, чушките и ягодите са богати на витамин С, а пълнозърнестите храни, бобовите растения и зелените листни зеленчуци са положителни източници на манган.

B комплекс и витамин Е

Тези хранителни субстанции поддържат здравето на сърдечно-съдовата система, което е изключително значимо за хората с диабет, при които рискът от сърдечни болести е нараснал. Витамините от група В се съдържат в пълнозърнестите храни, месото, яйцата и бобовите растения, а витамин Е - в ядките, семената и зелените листни зеленчуци.

Ако измененията в метода на живот не са задоволителни, може да се намерения за лекарства като метформин или, в тежки случаи, за интервенции като бариатрична хирургия. Тези способи се ползват за управление на равнищата на инсулина и за повишение на инсулиновата сензитивност. И макар потребността от лекарства и интервенции, консолидираното на вярната диета остава основен фактор за възобновяване на инсулиновия баланс и попречване появяването на по-сериозни здравословни затруднения.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР