Дисидентът Алес Беляцки бе осъден заедно с още двама свои

...
Дисидентът Алес Беляцки бе осъден заедно с още двама свои
Коментари Харесай

Беларус вкара за 10 г. в затвора Нобелов лауреат за мир

Дисидентът Алес Беляцки бе наказан дружно с още двама свои сподвижници

Съдът в Минск осъди беларуския лауреат на Нобелова премия за мир Алес Беляцки на 10 години затвор, заяви правозащитната организация " Вясна " (Пролет), която бе учредена от самия Беляцки през 1996 година

60-годишният отстъпник бе изправен на подсъдимата пейка дружно с двама свои съратници, които бяха задържани след огромните демонстрации против считаното за манипулирано преизбиране за 6-и следващ мандат на президента на страната Александър Лукашенко през 2020 година

Тримата бяха упрекнати в контрабанда на парични средства в Беларус за хипотетично финансиране на опозиционни действия, в т.ч на " Вясна ". Днес Беляцки е получил 10-годишна присъда, Валентин Стефанович - 9 години, а Владимир Лабкович - 7 години.

По време на чуването през януари предходната година и тримата не се признаха за отговорни. Световната правозащитна организация " Амнести Интернешънъл " назова процеса " очевиден акт на неправда " и " възмездие за тяхната интензивност ". 

През целия си живот беларуският отстъпник се бори за народна власт и човешки права страната си. Той беше почетен с Нобеловата премия за мир за 2022 година дружно с украинската правозащитна организация " Център за цивилен свободи " и съветската правозащитна група " Мемориал ". Той е притежател и на премията " Право на живот " за 2020 година

Беляцки основава " Вясна " със седалище в Минск в началото с името " Вясна-96 ". През 1999 година тя става национална неправителствена правозащитна организация. През октомври 2003 година Върховният съд на Беларус я разгласи за противозаконна след присъединяване ѝ в наблюдението на президентските избори в страната през 2001 година След това тя продължи работата си като нерегистрирана Неправителствени организации.

Основната активност на организацията е отбрана и поддръжка на политически пандизчии. От основаването си групата и самият Беляцки постоянно са подлагани на тормоз и преследвани от страна на държавното управление на Лукашенко.

Властите в Беларус започнаха ограничения за закриване на сериозни и недържавни медии и правозащитни организации след всеобщите митинги, които избухнаха през август 2020 година след президентските избори. Според опозицията те са били фалшифицирани, а вотът не е приет от Съединени американски щати, Европейския съюз и още няколко страни. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР