Дисидент от Саудитска Арабия, който с години чака убежище в

...
Дисидент от Саудитска Арабия, който с години чака убежище в
Коментари Харесай

Убежище или експулсиране: Как дисидент от Саудитска Арабия попада в „Параграф 22“ у нас?

Дисидент от Саудитска Арабия, който с години чака леговище в България, може да бъде експулсиран там, където животът му е заплашен.

Случаят към този момент има интернационален отзив – в това число от Комитета на Организация на обединените нации срещу изтезанията. Случаят е попаднал и в отчет на Държавния департамент на Съединени американски щати.

Средно по 500 души на година се обръщат към организацията за правна помощ

Абдулрахман ал-Халиди бяга от Саудитска Арабия – безспорна монархия, където управляващите арестуват мирни стачкуващи, а деятели за правата на индивида лежат в пандиза поради постове в обществените мрежи.

„ Да си деятел в Саудитска Арабия през днешния ден те води в пандиза с голяма присъда. Най-пресният случай е ал-Гамди, който беше наказан на гибел поради сериозни постове в платформата X. Можете да си визиите какво ме чака, в случай че се върна в Саудитска Арабия “, изяснява Абдулрахман ал-Халиди.

Израел твърди, че нейни чиновници са подкрепили офанзивата на „ Хамас “ на 7 октомври

Абдулрахман попада в България през 2021 година с вярата да получи протекция и да прибере двете си дребни деца и брачната половинка си, които са в Турция. От тогава не е излизал от центъра за чужденци в Бусманци.

„ В случая страната е доста бавна и тромава и от 2021 година непрестанно основава спънки това да се реализира. Отхвърля неговите молби и той би трябвало води каузи, да потвърждава, че е деятел “, изяснява Христо Василев, юрист на Абдулрахман ал-Халиди.

Шест страни замразиха финансирането за структурата за подкрепяне на палестинските бежанци

За всяко решение за даване на статут на емигрант се изисква мнение на  държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС). Според ДАНС обаче Абдулрахман е опасност за националната сигурност и би трябвало да бъде върнат в Саудитска Арабия. 

„ ДАНС не дава пояснения, нито показва някакви обстоятелства, а съдилищата нормално не изискват такива и се доверяват на ДАНС “, твърди Адела Качаунова от БХК.

До излъчването на този репортаж от ДАНС не са дали отговор на запитването от bTV.

Мъжът живее от 13 година в България, само че управляващите не му дават статут

„ Записвам това видео, тъй като от центъра за задържане не пуснаха ефирен екип “, споделя Абдулрахман.

Административният съд излиза с решение, че Агенцията за бежанците би трябвало да даде леговище на Абдулрахман, само че Агенцията апелира. За това последната дума има Върховният административен съд.

Снимка: bTV

Адвокатите на деятеля оспорват продължителното му задържане в Бусманци. И решение към този момент има. „ Незабавно освобождава Абдулрахман ал-Халиди, жител на Саудитска Арабия. Решението не предстои на обжалване “, изяснява юрист Христо Василев.

Тези 6 000 души в никакъв случай няма да дойдат в България, сподели Стоян Георгиев

От Агенцията за бежанците оповестиха, че той е държан след решението на съда, тъй като от ДАНС е постъпило ново писмо.

Въпреки че решенията на съда са наложителни за всички, Абдулрахман не е бил освободен даже в промеждутъка от решението на съда до новото писмо на ДАНС.

Според плана право на фамилни помощи за деца ще имат бременните дами с предоставена протекция у нас

„ Какво е това задържане? Защото още съм тук? “, пита мъжът.

Абдулрахман е работил с организацията на Жамал Хашоги – журналистът, който през 2018 година влезе в саудитското консулство в Истанбул и беше погубен. Абдулрахман се опасява, че в случай че се върне в родината си, това ще се случи и него.  

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР