Диригентът Павел Балев ще дирижира отново оркестъра на Варненската опера

...
Диригентът Павел Балев ще дирижира отново оркестъра на Варненската опера
Коментари Харесай

Павел Балев пред Дарик: Избягвам „суетните композитори”, винаги с голямо удоволствие дирижирам Моцарт

Диригентът Павел Балев ще дирижира още веднъж оркестъра на Варненската опера на 24 февруари, когато магнетичниятбаритон Кирил Манолов щепредставипремиерниясисамостоятеленалбум “TUTTO VERDI ”заедносхоранаДържавнаопераВарна.

„ Ще останем правилни на заглавието и ще се извършва единствено музика на Верди, освен арии. Ще има и нови заглавия за варненския оркестър “, разкри диригентът в изявление за Дарик. Той сподели още, че спектакълът във Варна няма да бъде повтаряне на този в София предходната година.

Павел Балев призна, че Моцарт е преди всичко измежду желаните композитори, чиито творби дирижира. Към фафоритите си той прибави и Бах. „ Избягвам суетните композитори ”, показа пред Дарик маестро Балев, само че не загатна съответни имена.

" ОркестърътнаВарненската операима доста капацитет, само че му трябват още време и благоприятни условия, с цел да разгърне качества с попълнения и работа, с цел да доближи едно положително европейско равнище ", разяснява Павел Балев. По думите му сега оркестърът е на равнище, което респектира у нас, само че отстъпва от наложените в Европа стандарти.

За повишение на равнището на българските оркестри е нужна дълготрайна вероятност на национално равнище за развиване на културата, каквато липсва от десетилетия. Това докара до главния проблем - неналичието на конкуренция.

„ Не можем да се конкурираме с огромна част от оркестрите на Запад, просто тъй като там конкуренцията е доста огромна. За всяко едно място аплайват стотици хора, а при нас такава конкуренция липсва “, посочи маестро Балев.

„ В България постоянно е имало огромни гении, само че отиват в чужбина, с цел да се осъществят по-добре. Аз съм сигурен, че българският гений може да се постанова при едни естествени условия в конкуренция доста добре “, показа Павел Балев, който е непрекъснат гост-диригент във Варненската опера.

Павел Балев показа още, че живее сред 4 свята, като единият е сред Варна и Пловдив. В Източна Германия работи като музикален шеф, а живее в Баден-Баден. Във френския град Лимож българинът Балев работи като диригент на оперния спектакъл.

На 24 февруари магнетичният баритон Кирил Манолов ще престави премиерния си албум “TUTTO VERDI ” дружно с оркестъра и хора на Държавна опера Варна, под палката на маестро Павел Балев. В програмата са включениедни от най-известните баритонови арии на великия италиански оперен композитор Джузепе Верди.На Кирил Манолов ще партнират солистите на Държавна опера Варна Бойка Василева, Артьом Арутюнов, Свилен Николов и Гео Чобанов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР