Дирекция Национален строителен контрол“ трябва да извърши проверка относно законосъобразността

...
Дирекция Национален строителен контрол“ трябва да извърши проверка относно законосъобразността
Коментари Харесай

Проверяват законни ли са строежите по част от Крайбрежната във Варна

Дирекция „ Национален строителен надзор “ би трябвало да извърши инспекция по отношение на законосъобразността на осъществените строителни действия върху брегоукрепителните уреди в сектора от Рибарски плаж до Втора буна. Това е правата от Крайбрежната алея, в която регионалният шеф Благомир Коцев ограничи със своя заповед достъпа на коли.

Становището от инспекцията би трябвало да бъде предоставено на губерантора в период от един месец след издаване на разпореждането, научи Moreto.net.

От писмо на Министерство на регионалното развитие до Областна администрация, представено в заповедта на Коцев, „ Крайбрежната алея “ във Варна не съставлява републикански път и е отвън функционалната подготвеност на АПИ. „ Крайбрежната алея “ e построен през интервала 1981-1990 за предотвратяване на брега от абразия комплекс от брегозащитни съоръжения-буни и дамба. Te са в парцели държавна благосъстоятелност и са обществена държавна благосъстоятелност, която не може да бъде оповестена за частна.

През 2009 година по възлагане на Министерство на регионалното развитие е направен работен план за обект „ Ремонтно-възстановителни работи на брегоукрепителни уреди – плажна зона град Варна “.

До сегашния миг планът не е осъществен. По настоящем е включен в бюджета на Министерство на регионалното развитие за 2022 година за хармонизация с европейското законодателство, при което ще бъдат оценени всички проблеми по Крайбрежната алея. След хармонизирането на плана същият ще бъде възложен на регионалния шеф на област Варна за реализацията му.

Изрично е посочено, че дамбата не е проектирана да извършва функционалността на път или улица за прекосяване на МПС, а бетоновата настилка като част от структурата на оборудването, не е оразмерена за преносими товари от МПС, според Нормите за планиране на пътища.

Според Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ след осъществена поредна инспекция на 27 юни 2022 година е открито, че съществуват действителни предпоставки за настъпване на произшествия с уязвимите участници в придвижването по Крайбрежната алея.

Фактическата обстановка е неприемлива според използваните нормативни условия – тротарните площи са сигнализирани с пътни знаци и/или пътна маркировка като места за паркиране на коли, а в други рискови сектори въобще не са планувани тротоари, написа още в оповестения документ със заповедта.

Предварителното осъществяване на заповедта с изключение на за опазването на живота и здравето на хората е належащо и с цел да се защитят изключително значими държавни ползи, като се прекрати потреблението на парцелите не по предопределение, показва още Коцев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР