Директорите на две държавни и една общинска болница са получавали

...
Директорите на две държавни и една общинска болница са получавали
Коментари Харесай

Заплати от над 40 000 лева на месец за няколко директори на болници у нас?

Директорите на две държавни и една общинска болница са получавали чист месечен приход от над 40 000 лв. през 2022 година Това демонстрират данните от подадените от тях заявления в Комисията за противопоставяне на корупцията. От подадените заявления за приход се вижда, че съществува голям дисбаланс в размера на заплащането сред управление и медици .

Това са седемте шефове на държавни и общински лечебни заведения, които имат приход сред 300 000 и 800 000 лв. на година . Освен заплатата, тук се включват да вземем за пример клинични проучвани, заплащани от фармацевтични компании, работа като едноличен търговец, консултантска активност.

А осем шефове съумяват единствено от заплата и бонусите към нея годишно да си обезпечават 150 000 и 300 000 лв.. От „ Българска национална телевизия “ вършат конкретизиране, че това е данъчна основа – сума даже по-малка от чистия приход. Три от тези лечебни заведения са в столицата, четири от тях са в Карнобат, Мадан, Самоков и Сандански.

Същевременно едвам 16% от държавните и общински лечебни заведения са въвели изцяло минималните ставки за заплати на медиците, които са към 2000 лв. за доктор и под 1500 лв. за сестра – т.е. сега главната заплата на медиците в 84% от лечебните заведения е по-ниска.

По данни на здравното министерство едвам 12 от 61 държавни лечебни заведения дават заплати на чиновниците си по отношение на заложеното в Колективния трудов контракт за всички категории. Общинските лечебни заведения, покриващи минимална ставка от към 2000 лв. за доктор. На този декор – 42% от ръководителите на държавни и общински лечебни заведения имат годишен приход сред 100 000 и 800 000 лв. . Седем шефове на година съумяват да изработят над 300 хиляди лв. .

Според нормативната уредба директорските заплати са обвързани с разнообразни индикатори. Към главната заплата се прибавят клас, ДМС, преподавателска и частна активност, клинични изпитвания. От здравното министерство обмислят преразглеждане на формулата , само че методиката ще се промени отчасти и то единствено за държавните лечебни заведения.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР