Директори на училища в цялата страна са в паника, че

...
Директори на училища в цялата страна са в паника, че
Коментари Харесай

Директори недоволстват, че трябва да плащат бонусите за квесторите

Директори на учебни заведения в цялата страна са в суматоха, че би трябвало да заплащат бонусите за квесторите на идните матури и изпити от НВО. Те се притесняват, че сумата, която ще би трябвало да извадят от личните си учебни бюджети, е прекомерно висока, и по тази причина упорстват страната да отпусне средства особено за това.

По принцип квесторите не получават изключителни пари за наблюдаване на изпитите, защото по това време те са на работа и това им се счита за обикновено работно време. Преди дни на Отраслов съвет в МОН обаче бе взето решение квесторите и учителите-консултанти на националното външно оценяване в края на VII клас, на държавните зрелостни изпити и на държавните изпити за придобиване на професионална подготовка да получат финансова награда в размер на 80 лв..

Причината е по-високият риск, на който са изложени поради ковид, а и тъй като много учители към този момент отхвърлят да се явяват в учебните заведения заради боязън от заразяване. Същата сума ще се поставя и на членове на комисия за осъществяване на ДЗИ, в това число и на непедагогическия личен състав, както и на шефовете на учебните заведения, в които се организират изпитите. За задачата бе подписан анекс към Колективния трудов контракт в системата.

Доста шефове обаче са се оказали неприятно сюрпризирани, че 80-те лв. за всеки квестор няма да се покрият от страната, а от учебните бюджети. " Защо парите би трябвало да идват от нашите бюджети, а не от просветителното министерство? Разбираме терзанията на хората да работят по време на зараза, само че като вземат тези 80 лв. дневно или 240 лв. за трите изпита, ще се успокоят ли? ”, питат бургаски шефове, поискали анонимност, представени от gramofona.com. По техни калкулации сумата, която ще би трябвало да отделят, може да доближи до 6000-10000 лева

От просветното министерство разясниха пред " Сега ", че средствата за
бонусите за квесторите може да дойдат " от икономиите на учебните заведения, които сега са затворени и нямат нормалните разноски ". Срещу това обаче недоволните шефове акцентират, че въпросните икономии от ток и вода да вземем за пример са заместени от по-високи разноски за препарати и дезинфектанти. " Ето в този момент преди матурите купуваме шлемове, маски, ръкавици, защитни дрехи, които също костват и то не малко пари. Отделно ще би трябвало да платим на учителите спомагателните трудови хонорари, които са три пъти в годината- за 24 май, 15 септември и 1 ноември ", споделя бургаски шеф, представен от gramofona.com.

Шефът на Съюза на работодателите в системата на националната култура и шеф на 119-то учебно заведение Диян Стаматов също разяснява пред " Сега ", че
бонусите за квесторите умерено биха могли да се изплатят от икономиите, направени от ток, вода, парно и разнообразни други консумативи през месеците от март до юни. По думите му всеки един добър началник на образователно заведение би могъл да направи съответните сметки и да откри метод за обезпечаване на нужните средства . Вариантите съгласно него са не един и два - могат да се употребяват парите, планувани за ток, гориво и вода, които по време на отдалеченото образование не са употребявани, средствата, планувани за подготовка, която също е била стопирана поради изключителното състояние, както и да вземем за пример парите за поддържане на материално-техническата база, които са по 24 лева на възпитаник, или пък даже от спестените средства за обезценка на сградния фонд.

" Нека не забравяме, че в сегашната рецесия образованието се оказа в много удобна обстановка. Училищните бюджети не бяха понижени по никакъв метод, а учителите, за разлика от доста други хора, които останаха без работа, получават постоянно заплатите си. В момента страната оказва помощ на тези, чийто бюджети пострадаха най-вече ", разяснява Стаматов. По думите му Съюзът на работодателите е предложил парите за квесторите да са от националните стратегии в междинното обучение, утвърдени неотдавна от Министерски съвет. А просветителното министерство е поело като ангажимент това да се случи, само че единствено в случай че в края на годината има останали средства по тях.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР