Директори на учебни заведения в Пловдив се оказаха пред проблем

...
Директори на учебни заведения в Пловдив се оказаха пред проблем
Коментари Харесай

Няма доброволци да тестват децата от 5. до 12. клас

Директори на образователни заведения в Пловдив се оказаха пред проблем с организацията на тестването на учениците от 5. до 12. клас при връщането им присъствено в учебно заведение от на следващия ден. Докато за начален стадий имаше доста родители доброволци, които да оказват помощ на учителите, за по-големите класове искащите се броят на пръсти.

Питахме и помолихме за помощ няколко пъти, само че нито едно семейство не е откликнало досега, сподели шефът на Хуманитарната гимназия „ Св. св. Кирил и Методий “ Емил Начев. Учебното заведение е измежду тези, в които връщането с ден пролонгация, с цел да се направи организацията. От вторник в класните стаи ще са 690 гимназисти. Около 130 остават в режим на образование от разстояние в електронна среда, тъй като родителите им не са дали единодушие за тестване един път седмично с антигенен щадящ тест за коронавирус. На процедура се връщат присъствено всички паралелки от 7. до 12. клас. Директорът е предизвестил, че за тези, които остават онлайн, може да има проблеми в образователния развой, равнището на подготовката, а и с изпитването. Учителите ще работя предпочитано с присъстващите в класните стаи, каквито са насоките на МОН.

Заради неналичието на доброволци, Начев събрал целия екип в петък. Не е прелестно, само че би трябвало да се оправим със обстановката, обяснил на учителите. Утре ще вземе тестванията, във вторник офанзивата стартира.

Още на следващия ден е стартът в СУ „ Св. Седмочисленици “. Там единствено в 8. и 9. клас не е покрито условието за 50% единодушие на родителите, с цел да се върнат учениците присъствено с тестване за коронавирус. Единствено тези две паралелки остават онлайн. Връщат се обаче 3 паралелки от петокласници, 4 от шестокласници, 2 от седмокласници и 2 от десетокласници.

И тракийското учебно заведение страда от дефицит на доброволци. „ Учителите поемат спомагателното натоварване философски, с цел да се възвърне естественият образователен развой ", сподели директорката Денка Генчева. Преценката й е, че те ще се оправят с тестването на огромните възпитаници дружно с непедадогическия личен състав. Преподавателите от прогимназиален и гимназиален стадий имали подготвеност да оказват помощ в класовете от 1. до 4., само че не се наложило, тъй като там се явили доста родители-доброволци. Тестването стартира на следващия ден в 8 часа, което ще отсрочи старта на образователните занятия с половин час.

Откакто стартира пандемията, непрекъснато сме изправени пред рискови обстановки, само че и този път ще се оправим, оптимист е директорката. И въпреки че се наложи да отиде в петък в учебно заведение, въпреки да е в отпуск, с цел да направи организацията, остава последовател на позитивното мислене.

Нейни сътрудници обаче позволяват, че ще стартират да получават болнични листове от учители, които няма да заявят непосредствено отвод да тестват огромните възпитаници, само че ще намерят различен метод да не вземат участие.

По данни на РУО идната седмица се чака в класните стаи да се върнат малко над 23 000 възпитаници от 5. до 12. клас в Пловдивска област, с изключение на 16 023 от начален стадий, които към този момент учат присъствено със единодушие за тестване.
Свързани вести Ден пролонгация за връщането в клас в професионални и профилирани гимназии Брожение измежду родителите: Да отпадне условието за 50% съгласни за връщане в клас с тест Последно: Всички на учебно заведение с тест от понеделник
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР