Директорът на Ветеринарната служба на Босна и Херцеговина Саша Бошкович

...
Директорът на Ветеринарната служба на Босна и Херцеговина Саша Бошкович
Коментари Харесай

25 лебеда са умрели от птичи грип в Босна и Херцеговина

Директорът на Ветеринарната работа на Босна и Херцеговина Саша Бошкович заяви през днешния ден, че са въведени ограничения против птичия грип, откакто ловци откриха 25 мъртви лебеда в региона на Градишка и Сърбац, в северната част на Република Сръбска, съобщи Танюг.

" Профилактиката е най-хубавото лекарство. Всички ветеринарно-санитарни ограничения, предписани в наредбите, би трябвало да бъдат изпълнени и тогава опцията за пораждане на някакво инфекциозно заболяване е сведена до най-малко ", сподели Бошкович за РТРС.

В четвъртък заместник-министърът, отговарящ за ветеринарната медицина на Република Сръбска, Негослав Лукич удостовери, че е доказано съществуването на птичи грип в тази област на Босна и Херцеговина, както и че са подхванати избрани ограничения за надзор на това заболяване в застрашената зона на Градишка и Сърбац.

По думите му съвсем всички ферми са въвели високи стандарти във връзка с сигурността на животните и добави, че в случай, че става дума за заболяване в популацията на дивите птици, износът на птиче месо за Европейския съюз не е заплашен, както и вътрешният трафик.

Това е рисково заболяване за поминъка, тъй че всяко съмнително събитие би трябвало да се рапортува на ветеринарните чиновници, предизвести Бошкович и добави, че няма място за суматоха в Република Сръбска, тъй като се вземат ограничения за попречване на разпространяването на заболяването.

Бошкович акцентира, че има редки случаи на предаване на заболяването от птици на хора. През последните шест месеца птичи грип при диви птици е регистриран в множеството европейски страни, само че също по този начин и в прилежащите страни - Сърбия, Хърватия, Словения и Унгария. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР