Директорът на УМБЛСМ Н. И. Пирогов проф. д-р Асен Балтов

...
Директорът на УМБЛСМ Н. И. Пирогов проф. д-р Асен Балтов
Коментари Харесай

От Пирогов отговориха официално за инцидент с пострадал в близост до болницата

Директорът на УМБЛСМ " Н. И. Пирогов " проф. доктор Асен Балтов изпрати отговор до медиите по отношение на случая, при който човек пострада при злополука на кръстовището на ул. „ Пенчо Славейков” и ул. „ Цар Борис III”на 19. 09. 2017 година Въпреки че нещастието се случва на метри от лечебното заведение жители сигнализираха, че не са могли да извикат помощ от болничното заведение. Ето какво се споделя в формалното мнение на УМБЛСМ " Н. И. Пирогов ":
" Съгласно Наредба 25 за оказване на незабавна здравна помощ Центровете за незабавна здравна помощ оказват незабавна здравна помощ на мястото на случая и по време на превоз. Дежурният екип в Центровете за незабавна здравна помощ само може да търси помощ за диагностика и лекуване на незабавно болен пациент от дежурния доктор или експерт на държавно или общинско лечебно заведение за болнична помощ. Екипът на ЦСМП предлага пациентите за незабавна хоспитализация в болнично лечебно заведение.
В съответния случай на мястото на случая не би могло да отидат медицински екипи от болничното заведение, заради следните аргументи:
1. Съгласно настоящата нормативна уредба в лечебното заведение не се поддържат налични медицински екипи, които да се отзовават на постъпили сигнали за произшествия отвън територията на лечебното заведение. Още повече, че в случай че лекарите изоставен болничното заведение с цел да отидат на местопроизшествието, това би сложило в риск здравето и живота на пациентите в незабавни положения, които към този момент са в лечебното заведение.
2. Следва да се има поради, че в Република България е въведен и действа от години Единен европейски номер за незабавни повиквания (ЕЕНСП) – телефон 112. В рамките на Европейски Съюз, въвеждането му е станало с Директива 2002/20/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на Европа. В тази връзка от 2008 година тел.112 действа във всички страни – членки на Европейски Съюз, като България не прави изключение. В системата на тел.112 са включени:
- Министерството на вътрешните работи
- Полиция, Пожарна сигурност и отбрана на населението;
- Министерството на здравеопазването;
- Спешна здравна помощ и Национален медицински координационен център;
- Министерството на транспорта;
- Морска администрация „ Морско избавяне “ и Български червен кръст;
- Планинска избавителна работа.
3. Телефон 112 е предопределен за произшествия, застрашаващи здравето, живота, сигурността и имуществото на жителите и обезпечава безвъзмезден достъп до всички служби за незабавно реагиране.
Предвид горното, очевидците и /или участниците в произшествия застрашаващи живота и здравето на жители, следва да подават навреме сигналите си за това на тел. 112, който им подсигурява бърза и съответна реакция от страна на способените служби.
В момента на влизане в кабинета на незабавно поделение с искане за доктор за оказване на незабавна здравна помощ на мястото на случая вкабинет № 105 /хирургичен/ е имало 10 пациента със незабавни положения, очакващи незабавни диагностични и лечебни действия. Всички екипи на незабавно поделение са били ангажирани с диагностика, съвещания и лекуване на пациенти в незабавно положение. Същия ден в Спешното поделение на болница „ Пирогоов “ е оказана помощ на близо 770 пациенти, като единствено през съответния кабинет са минали съвсем 100.
Що се касае до положението на пациента след неговото приемане в незабавното поделение на лечебното заведение, Ви известявам, че лицето е навреме прегледано от интердисциплинарен екип и в детайли диагностицирано. По преценка на дежурните незабавни медици, пациентът остава за лекуване в Реанимационното поделение на Клиника по неврохирургия, където му се ползва реанимационно лекуване, подложен е под интензивно наблюдаване и се правят всички нужни мероприятия по диагностика и съвещания. Пациентът е с черепно-мозъчна контузия. Към момента пациентът е контактен, съответен и остава на лекуване в Клиниката по неврохирургия. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР