Директорът на Регионалния исторически музей в Пловдив Стефан Шивачев подготвя

...
Директорът на Регионалния исторически музей в Пловдив Стефан Шивачев подготвя
Коментари Харесай

Историкът Стефан Шивачев пише книга за големия дарител Кирил...

Директорът на Регионалния исторически музей в Пловдив Стефан Шивачев приготвя книга, отдадена на Кирил Нектариев, един от най-значимите дейци, които са родени в Сопот и един от най-големите донори в Пловдив и Пловдивския край в интервала на българското Възраждане. Тя ще бъде издадена от издателство „ Захарий Стоянов “ и ще излезе в навечерието на 5 септември във връзка празника на община Сопот. Това заяви в Сопот самият създател на среща с фенове на историята и литературата, която се организира в границите на юнските дни на културата в града на Вазов.

" Целта, която си сложих е да опиша един извънреден житейски път на един доста огромен българин ", показа Стефан Шивачев.

„ Когато стане дума за Кирил Нектариев, хората, които знаят нещо, това е името на една уличка в древен Пловдив. В Сопот има негов монумент и това е съвсем всичко ", добави Шивачев.

Кирил Нектариев е роден в Сопот, там приема и монашеството. В продължение на 25 години е той протосингел на Пловдивския митрополит - финансист на Пловдивската митрополия и съумява да обезпечи една много огромна сума.

През последните години от живота си живее в Карлово като предстоятел на Пловдивския митрополит в Карловския край и приживе посредством завети от 1870 година подарява към 465 хиляди гроша - една извънредно огромна сума.

" За съпоставяне мога да посоча, че една тогавашна къща на Пловдивското трихълмие, с което и в този момент се гордеем, е коствала 5-6 хиляди гроша ", уточни Стефан Шивачев. " Тези дарения на Кирил Нектариев са предопределени в най-голямата си част за девическото обучение, тъй като самият той, имайки доста положително обучение за времето си, преценя, че на българския народ в този миг му са нужни учебни заведения, с цел да може да излезе от тази безпросветна тъма ", изясни историкът.

С пари, дарени от Кирил Нектариев, са построени Девическите учебни заведения в Карлово, Калофер и Пловдив. Най-голямото му подаяние, което се осъществя с помощта на Найден Геров, е за Пловдивската девическа гимназия. За това учебно заведение Кирил Нектариев обезпечава 1830 златни турски лири, една доста огромна сума, посредством братята Евлоги и Христо Георгиеви, които са негови са негови племенници, и на Найден Геров, чиято брачна половинка също е негова племенница. С тези пари са закупени акции на Руските държавни железници. Те са подадени в Одеската банката. Така от 1873 до 1917 година с лихвите от тези пари Пловдивската девическа гимназия получава годишно по към 3500 и 5500 златни лв.. Сумата варира, тъй като самото съветско държавно управление прибавя по към 1500-3000 лв.. Така средствата нарастват значително„ По това време българският лев е конвертируем - той се равнява на френския франк и се приближава до британската лира. С тази сума до 1917 година съвсем напълно се устоя Девическата гимназия в Пловдив, дава се стипендия на най-хубавите ученички.

" Ще бъда доста благополучен в случай че излизането на тази книга даде опция на хората от Сопот, Карлово, Калофер, Пловдив да научат повече за един от най-значимите българи ", показа шефът на Регионалния исторически музей в Пловдив Стефан Шивачев.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР