Директорът на Регионалната екологична инспекция във Велико Търново върна тази

...
Директорът на Регионалната екологична инспекция във Велико Търново върна тази
Коментари Харесай

Екоинспекция спря завода за отпадъци на Вълка в Павликени

Директорът на Регионалната екологична ревизия във Велико Търново върна довечера за наново разглеждане отчета за оценка на въздействието на бъдещия цех за каменна вата с централа за изгаряне на 430 000 тона годишно на модифицирано гориво от битови боклуци. Проектът е на предприемача Румен Гайтански за кариерата до павликенското село Върбовка. Срещу завода, в който ще се изгаря по 1160 тона дневно RDF гориво от битовите боклуци, има остро неодобрение на жителите, организираха се и митинги.

Новата директорка на Регионална инспекция за опазване на околната среда Велико Търново Мая Радева изисква Експертният екологичен съвет наново да прегледа Доклада за оценка въздействието върху околната среда на бъдещия цех на Румен Гайтански до павликенското село Върбовка, съобщи БНР.

Радева стимулира решението си с подадените особени отзиви на двама от членовете на Експертния екологичен съвет, изтъкнати са процесуални пропуски и непълноти по разнообразни съставни елементи на околната среда. Регионалната здравна ревизия, Басейнова дирекция – Плевен и Регионалният исторически музей във Велико Търново желаят допълнение на отчета по Оценка на въздействието върху околната среда. От мнението на археолозите излиза наяве, че в кариерата, където ще е бъдещият цех, има непроучена антична цитадела с повърхност от близо 170 декара, като при експериментален гърмеж от компанията вложител са унищожили част от крепостта.

Няма изясненост по кое време ще е идващото съвещание на Експертния екологичен съвет, само че дотогава вложителят би трябвало да се запознае със мненията и при нужда да поправя или добави отчета по Оценка на въздействието върху околната среда.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР