Директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова е

...
Директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова е
Коментари Харесай

Директорът на Агенцията по трансплантация подаде оставка

Директорът на Изпълнителната организация по трансплантация доктор Марияна Симеонова е подала заявление за освобождение по взаимно единодушие и предупреждение. Това заяви БГНЕС, базирайки се на информация от Министерството на здравеопазването. Към момента министърът изчаква резултати от поръчаната от него експертна оценка за активността на ИАТ. На базата на нея, ще бъде взето и решението за освобождението на Симеонова, информират от Министерство на здравеопазването.

Д-р Симеонова е шеф от 5 години и беше назначена от Десислава Атанасова, тогава министър, а в този момент народен представител от ГЕРБ. Пациентски организации “Заедно с теб” разпространиха писмо до медиите, в което показват несъгласието си с оставката на доктор Мариана Симеонова, съобщи БНР. Според организациите, без доктор Симеонова работата на институцията ще спре изцяло. По думите на Пенка Георгиева от организациите “Заедно с теб”, с работата си доктор Симеонова покачва доверието в донорството и реализира триумфи посредством мрежата от кооридинатори по донорство:

“Работим с доктор Мариана Симеонова като пациентски организации, като алианс на трансплантираните и оперираните, чийто ръководител е Евгени Георгиев – сърдечнотрансплантиран, като други организации и изрично заявяваме нашето доверие към триумфите, които реализира доктор Мариана Симеонова най-много за повишение доверието в донорството. Тя е индивидът, който сътвори интензивно настояща и работеща мрежа от координатори. Това са лекарите в координационните центрове, в незабавните отделения от цялата страна”.

Прекратеният контракт с Евротрансплант е главната причина за подадената оставка от доктор Симеонова, това съобщи Наталия Маева от Националната пациентска организация: “Основният проблем, може би, който остава неуреден са белодробните трансплантации, само че с цел да бъде решен този проблем би трябвало да има политическа воля и да бъде направена една национална стратегия, тъй като сега се намираме в една патова обстановка, в която 16 пациента чакат за белодробна трансплантация. Вече повече от една година, български пациент не е одобряван даже за прелиминарен обзор, в нито една европейска клиника. Проблемът сега е с Евротрансплант.”

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР