Директорът на Четвъртия Европейски департамент на МВнР на Русия Юрий

...
Директорът на Четвъртия Европейски департамент на МВнР на Русия Юрий
Коментари Харесай

Юрий Пилипсон: Русия остава честен и надежден доставчик на газ, но българите участват в съмнителни схеми, за да печелят американците

Директорът на Четвъртия Европейски департамент на Министерство на външните работи на Русия Юрий Пилипсон упрекна България в пропагандно изявление за tass.ru, че не се държи делово като покупател на газ и обслужва съмнителни американски ползи.

На въпросите: Пред енергийна злополука ли е София? Съществува ли възможност, че българската страна ще промени мнението си и ще се върне към съветския газ?, Пилипсон дава отговор:

„ Днес следим опитите на публична София да се самокоригира от мощния удар, който самите управляващи нанесоха на българската стопанска система и обществена сфера с присъединяване си в антируските наказания, с коренно пояснение на съответните подходи на Европейския съюз, в това число с отменяне на схемата за заплащане на природния газ, препоръчана от Русия.

В резултат на това България, която претендираше за ролята на газов хъб за Балканите и цяла Европа, е в незабавно търсене на различни източници и пътища за импорт на „ синьото гориво “. Бяха дадени обещания за компенсиране на недостига посредством закупуване на полутечен газ в Съединени американски щати и запазване на потенциал в гръцкия терминал за приемането му. По създание българите са принуждавани да вземат участие в съмнителни, скъпоструващи схеми, от които американски корпорации и всевъзможни медиатори ще печелят пари. Повишаването на цените за крайните консуматори е неизбежно, а те се пробват да обвинят Русия – както е съвременно в този момент – в безпричинно потребление на " газови оръжия ".

Предложеният от Русия логаритъм за заплащане на газа е транспарантен и елементарен. Много европейски компании към този момент го употребяват сполучливо. От българските управляващи зависи дали ще преминат към новата система за заплащане, с цел да получават горивата в точния момент, в цялостен размер и на рационална цена, или ще отхвърлят нововъведението в ущърб на елементарните жители и в интерес на задграничния капитал. Що се отнася до Русия, ние оставаме почтен и благонадежден снабдител. Трябва да сме сигурни, че и купувачите се държат делово. “
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР