Директорът на болницата оказва системен тормоз над работещите, каза Красимир

...
Директорът на болницата оказва системен тормоз над работещите, каза Красимир
Коментари Харесай

Медици от Майчин дом излизат на протест заради системен тормоз от директора на болницата

Директорът на болничното заведение оказва систематичен тормоз над работещите, сподели Красимир Митов, ръководител на синдиката, представен от Българска телеграфна агенция. По думите му, работещите в Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване (КАИЛ) са декларирали, че " в случай че тормозът продължи, цялата клиника от 40 индивида подава оставка ".

Митов уточни още, че с изключение на оказвания тормоз, шефът на " Майчин дом " " не позволява да има синдикати, не желае да има Колективен трудов контракт (КТД) и който дръзне да тръгне против него, незабавно бива привикван със закани за уволняване ". Друга причина за митинга е отстраняването на и.д. началника на клиниката - доктор Елена Георгиева, сподели още Митов.

Д-р Георгиева е декларирала, че пред екипа ѝ е бил показан доктор - доктор Емил Кържин, анестезиолог във Военномедицинска академия, който ще бъде новият шеф на клиниката. По думите ѝ той няма никакъв опит с родилки, което би заплашило работата на клиниката.

Този доктор не се е явявал на конкурс, сподели още доктор Георгиева и уточни, че до момента е имало два състезанието, в които единственият участник е била тя, само че е получила отвод за допускане с обяснението, че не е хабилитирано лице.

Д-р Георгиева добави, че работещите в клиниката са изпратили сигнал до Министерството на здравеопазването за административни нарушавания, осъществявани две години.

В отговор от " Майчин дом " до Българска телеграфна агенция се показва, че митингът е иницииран от дребна група медици от КАИЛ поради противоречие с смяната на заемането на краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на клиниката. " Под никаква форма работата на клиниката от страна на управлението не е възпрепятствана и не е оказван тормоз ".

Напрежение измежду колектива на КАИЛ се нагнетява от доктор Георгиева, която " не желае да се съобрази със законовите условия и популяризира погрешни изказвания за идни уволнения в структурата, каквито въобще не се плануват и в никакъв случай не са коментирани. В момента тя инициира предприемането на протестни дейности под формата на синдикална активност ", се добавя в отговора от болничното заведение.

Според наредбите на Закона за лечебните заведения шеф на клиника може да бъде доктор - хабилитирано лице, с приета здравна компетентност по профила на клиниката и трудов контракт, допълниха от " Майчин дом ". Д-р Георгиева не е хабилитирано лице, се показва още в отговора.

Д-р Георгиева към този момент не е " част от екипа на КАИЛ, откакто в интервала от 12.05.2023 година до 18.05.2023 година при четири отправени предложения тя изрично отхвърли да подпише в допълнение съглашение за длъжността " доктор, експерт по анестезиология и интензивно лекуване " и да продължи да работи в " Майчин дом ".

Предстои оповестяването на нова конкурсна процедура за шеф на клиниката. Предприетите от управлението на лечебното заведение дейности за назначението на доцент Емил Кържин за краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на КАИЛ са подбудени от тревожно дългия интервал, в който длъжността се заема от лице, непритежаващо изискуемия от закона ценз, прибавиха от болничното заведение. От управлението на " Майчин дом " показват предпочитание да се резервира актуалният състав на работещите в КАИЛ.

До момента не е сключван Колективен трудов контракт, защото до момента не е проявявана самодейност от синдикална организация на равнище дружество за сключването му, показаха от болничното заведение. Всички договорености в КТД за бранш " Здравеопазване " са въведени по отношение на личния състав на болничното заведение, в това число съществени заплати, спомагателни отпуски, спомагателни хонорари за труд, на равнища от нормативно откритите, планувани за равнището на " Майчин дом ", показаха от лечебното заведение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР