Директорът на академията на ЦСКА Пауло Кардосо сподели пред ТОПСПОРТ

...
Директорът на академията на ЦСКА Пауло Кардосо сподели пред ТОПСПОРТ
Коментари Харесай

Пауло Кардосо пред ТОПСПОРТ: Академията на ЦСКА има пълната подкрепа на собствениците, те не спират да работят за доброто на клуба

Директорът на академията на ЦСКА Пауло Кардосо показа пред ТОПСПОРТ детайлности за положението и качествата на бъдещите звезди на " армейците ".

Един от най-рутинираните експерти в своята сфера у нас обясни по какъв начин действат сега съставите в обособените възрастови групи на " алените ", в изискванията на ковид пандемия. Той сподели и какви са упованията му за бъдещата реализация на гениите на столичния гранд.

Ето главните акценти от диалога ни с господин Кардосо:

Г-н Кардосо, по какъв начин се справяте в академията на ЦСКА, в изискванията на карантина и обществена изолираност? Трудни за управление ли са младите играчи или пък в противен случай, извършват всички сложени им задания уместно?

- Трудно е за всички. Искам да подчертая, че в ЦСКА постоянно се разсъждава в посока опазване здравето на футболистите. Всичко се прави сега първо в полза на реализирането на тази съответна задача. Това е целта - здравословното положение на играчите. Всички извършват категорично заложените им параметри, що се касае до правилното поддържане на физическа форма. Но футболистите са наясно, че инструкциите на ръководещите би трябвало да бъдат спазвани на 100%, в случай че желаеме оптимално бързо да излезем от създалата се обстановка и усложнение. Както е за останалите, по този начин е и за нас. Вярвам, че ще се оправим на равнище с трудността, което е застанало на пътя освен на българския, само че и на международния футбол, като цяло.
 Снимка 477088
Източник:

В едно от интервютата Ви споделяте, че не сте вълшебник и няма по какъв начин внезапно да измененията към позитивно развиването на академията на ЦСКА. Сега, прочут интервал от време по-късно, по какъв начин оценявате протичащото се в клуба, що се касае до подрастващите гении на клуба?

- Работата не стопира. Продължаваме решително да следваме заложения, добре обрисуван пред себе си път. Целта е ясна за всички. Трябва освен да се мисли в кратковременен, само че и в дълготраен проект, с цел да има налични резултати. Устойчиви резултати.

Какво имате поради, казвайки това? Коя е главната цел?

- Реализирането на сполучливи футболисти, които последователно да могат да бъдат включвани в първото равнище на футбола ни. Но не просто на няколко обособени фрагмента. Говорим за работеща поредност, поточна линия, в случай че щете, от гении. Които поетапно да бъдат прибавяни към първия състав, за трупане на опит и реализация на капацитета им.
 Снимка 453164
Източник:

Имате ли задоволителен капацитет в клуба, с който да работите, да развивате и надграждате?

- ЦСКА е огромен клуб. Гранд и футболна институция. Името задължава да се търсят високи резултати и оптимално осъществяване на поставените задания. Разбира се, че разполагаме с надарени играчи. Има капацитет, като остава той да бъде развъртян по верния метод, в вярната посока. Непрекъснато надграждаме. Не се осланяме единствено на статуквото. Това е методът. Работим на високи обороти и считам, че резултатите от това към този момент стартират да се демонстрират и да стават задоволително обозрими, даже за необятната публика.

Напоследък се обрисуват не напълно удобни прогнози за бъдещето на задграничните футболисти у нас. Ако се стигне до стадий, на който ЦСКА би трябвало да разчита само на лични фрагменти и на български футболисти, ще бъде ли задоволително конкурентен тимът в елита?

- Лично аз се надявам да не се стига до вид, до миг, в който в българския футбол напълно да бъдат отстранени задграничните футболисти. Необходимо е основаването на добре работеща сплав сред български играчи и такива от разнообразни други страни.

Такава е обстановката в международен мащаб, освен у нас.

- Разбира се. Виждате, че и в най-големите клубове се залага и на чужденци. Това не значи, че наличните в страната футболисти не са задоволително качествени. Това е неправилно разглеждане на казуса. Но с задграничните фрагменти се придава друг, обогатен образ на всеки един състав. Привнасят се качества, които не са налични в дадената страна, която бихме взели за образец.
 Снимка 450401
Източник:

Има редица образци, на които можем да се спрем, в този ред на мисли.

- Да. Виждате, в случай че изберем клуб, в който се разчита единствено на локални футболисти, един Атлетик (Билбао). Там са само техни състезателите. Но от какъв брой време нямат извоювана купа? 20 години, или нещо сходно, нали по този начин?

Разбрах Ви доста добре. Но по какъв начин би следвало да се управлява съотношението сред българи и чужденци? Не биха се случили нещата единствено с " вярно чувство " за този баланс.

- Така е. Ние сме клуб, който осъзнава доста добре мощните си страни и се старае всекидневно да понижава и заличава слабите си такива. Разчитаме на сериозна поддръжка от страна на управлението и можем да сме доста удовлетворени от този факт. Имаме изискванията, които на този стадий са задоволителни. Винаги може да е и по-добре. Но дано погледнем действително на обстановката. Можем да се оправяме. Непрекъснато се усъвършенства материалната база, виждате, не стопира да се работи за прекосяване на идващ и идващ стадий, що се касае до изискванията за подготовка, тренировки и осъществяване на мачове. Един тим би трябвало да се слага и преглежда в действителността, в която се намира в съответната страна или състезание. От тази позиция, няма от какво да се оплакваме. Ръководството мисли за идващите огромни футболисти и се старае да дава максимума от себе си, с цел да имат те нужното. Трябва да ценим това.
 Снимка 229928
Източник:

Не мога да не Ви попитам и нещо, което авансово не бях планувал. Но не стопира да изниква в съзнанието ми. Как индивидът, виновен за привличането на Кристиано Роналдо, а по-късно минал през разнообразни краища на света, изпълнявайки съвършено дилемите си, пристигна и най-много - остана в България?

- Интересен въпрос. Да, имал съм опцията да бъда освен в родината си, само че и в разнообразни други страни, изпълнявайки отговорностите си. Но бих Ви дал отговор по следния метод - с въпрос. В Барселона, да речем, дали бих имал поле за изява? Отговорът е явен. В сходни условия нямаш независимост на деяние. Нямаш опцията да покажеш какво знаеш и умееш, когато си строго стеснен от дадени, налагани с години, рамки. В ЦСКА имам цялостната, безспорна поддръжка от притежателите. Те имат огромни упоритости за тима. Клубът разполага с почитатели, за които всеки гранд може да си мечтае. Имам и сериозен капацитет от играчи, с които мога да работя и да развъртвам, по отношение на своите визии за най-популярната игра. Това е нещо, което малко клубове биха дали на един експерт. Надявам се, че с работата, концепциите и старанието си съумявам да заслужа гласуваното ми доверие.
 Снимка 454496
Източник:

Работата продължава. На всички ни липсва футболът, само че здравето е на първо място останало. Нямаше нищо по-ценно от човешкия живот. Ще преминем дружно и през това. Убеден съм. Желая здраве на всички!
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР