Директно или по заобиколен път в Украйна отива над 50%

...
Директно или по заобиколен път в Украйна отива над 50%
Коментари Харесай

Тагарев призна: Директно или заобиколно, 50% от продукцията на оръжейните ни заводи е за Украйна!

Директно или по заобиколен път в Украйна отива над 50% от производството на българските оръжейни фабрики. Това разгласи пред Financial Times министърът на защитата Тодор Тагарев, написа „ Сега “. По оценки на българските управляващи страната ни създават към 40% от патроните и снарядите, които Украйна употребяват срещу съветската войска. България е една от дребното страни, където не престават да се създават муниции по руски пример и това я прави незаместим снабдител за Украйна, отбелязва вестникът.
Значителна част от доставките се пада на компанията „ Емко “ на Емилиян Гебрев. FT напомня, че през 2015 година два пъти са се пробвали да го отровят с вещество, наподобяващо на новичок. „ Първият гърмеж в склад на „ Емко “ е още през 2011 година, по-късно има още няколко диверсии, в това число и след началото на войната в Украйна – предходната година голям пожар избухва в завода в Карнобат “, споделя Гебрев пред FT. Гебрев отбелязва, че „ в над дузина от случаите, свързани с терористични актове и шпионска мрежа на Русия в България никой не е притеглен към отговорност “.
„ Разследванията или са спрени, или буксуват, никой не е предаден на съд “, споделя той. Според него „ след краха на руския режим България прекалено много се отпусна, създавайки комфортна среда за сътрудниците на ГРУ, които могат да работят свободно “.
Български служител удостоверява думите му: „ Руснаците доста се интересуват от нашите оръжейни предприятия и хората, които ги управляват. Въпросът е по какъв начин управляващите могат да ги защитят. Халтурните следствия и унищожените доказатества са проблем. Кой ще проверява активността на прокурорите? “
Новото държавно управление, пристигнало на власт през май, прати основния прокурор в оставка и инициира промяна, която би трябвало да усложни прекратяването на делата против корумпираните и проведената престъпност, написа FT.
„ Но заканите от страна на Русия ознават, че би трябвало да се подхващат нови ограничения, както на национално равнище, по този начин и на равнище на НАТО “, счита Гебрев.
И до момента в който вниманието на страните от НАТО и международните медии към този момент е приковано към битката с недостига на 155 мм снаряди, които се употребяват от предоставените на Украйна западни оръжия, огневата мощност значително продължава да се дефинира от артилерията и танковете руски пример. „ Емко “ е една от дребното компании, произвеждащи 125 мм танкови снаряди отвън рамките на Русия. Това може би изяснява опитите на съветските спецслужби да саботират нейното произвеждане.
България е и огромен производител на автомати „ Калашников “ и патрони към него, напомня FT.
Сарафов изиска Русия да ни съобщи трима офицери от ГРУ, упрекнати в отравянето на Гебрев
Българската прокуратура публично е поискала от Москва да ни съобщи трима съветски офицери, чиновници на Главното разследващо ръководство (ГРУ), упрекнати, че са отровили оръжейния търговец Емилиян Гебрев, сина му Христо и индустриалния шеф на компанията им “Емко ” Валентин Тахчиев през 2015 година, оповестява „ 24 часа “.
Други шестима съветски разузнавачи също задочно са упрекнати, че в продължение на 10 години са взривили четири оръжейни склада у нас, в които се е съхранявала продукция, предопределена за Украйна и Грузия.
Искането за наложително довеждане на тримата офицери от ГРУ е отпреди по-малко от месец, т.е. в мандата на и.ф. основния прокурор Борислав Сарафов, научи “24 часа ”. Това е първият опит руснаците да ни бъдат предадени, въпреки че те са задочно упрекнати от началото на 2020 година Разследвани са за опит за ликвидиране, като делото се води от Софийската градска прокуратура. По него не е открита българска диря.
Обвинението е, че в интервала от 28 април до 4 май 2015 година в София са пробвали съзнателно да умъртвят Гебрев, сина му и Тахчиев по метод и със средства, рискови за живота на мнозина, като действието е осъществено посредством интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен темперамент. Градската прокуратура посредством Върховната касационна (ВКП) е изпратила молбата за правна помощ до Москва. До момента отговор няма.
За отравянето упрекнатите са Сергей Федотов, Георги Горшков и Сергей Павлов. По-късно групата за проверяваща публицистика “Белингкат ” освети, че това са псевдонимите на Денис Сергеев, Егор Гордиенко и Сергей Лютенко от ГРУ.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР