Директните плащания за земеделските производители у нас ще се запазят

...
Директните плащания за земеделските производители у нас ще се запазят
Коментари Харесай

Увеличават директните плащания за земеделските производители

Директните заплащания за земеделските производители у нас ще се запазят и даже леко ще се усилят след въвеждането на новата селскостопанска политика в Евросъюза. Това оповестяват от земеделското министерство.

Причината е, че през идващите години ще има доближаване на размера на дотациите сред старите и новите страни-членки на Евросъюза. И защото до момента нашите дотации бяха относително ниски, през новата селскостопанска политика България чака леко нарастване на бюджета за земеделие от 5,4 на 5,6 милиарда евро.

Страната ни ще упорства освен за по - високи заплащания за земеделските стопани, само че и опазване и даже нарастване на обвързаната поддръжка, особено за секторите " Животновъдство " и " Плодове и зеленчуци ". Оказва се, че в тях работят 38,5 % от всички заети в селското стопанство у нас.

По данни на земеделското министерство в двата бранша стопанствата са най-вече дребни и междинни. За да бъдат конкурентноспособни, те имат потребност от финансово подкрепяне.
Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите: Затова нашата безапелационна позиция е запазването на обвързаната поддръжка. Дори имаме и по- амбициозни претенции - тя да бъде увеличена. Но запазването й е виталния най-малко, който на нас ни е нужен.
Ако страната ни допусне понижаване на парите за животновъдите, от това ще пострадат над 13 хиляди фермери в бранша, които отглеждат крави, биволи, кози и овце.

Според браншовите асоциации страната ни би трябвало да отбрани обвързаната поддръжка. В противоположен случай
Стайко Стайков, ръководител на Асоциацията на притежателите на аграрни земи: Много хора ще се откажат от този сложен бизнес тъй като основаването на работни места не е по никакъв начин елементарно сега у нас. Виждате, че с всяка година се трансформират изискванията. Така че, в случай че се стигне до понижаване на обвързаната поддръжка, ще се закрият доста работни места в България.
Все още се дискутира дали да има таван на заплащанията за декар обработваема повърхност. България поддържа позицията, че всяка страна непринудено би трябвало да взема решение дали да слага предел.

Според браншовите организации у нас, не би трябвало да позволяваме понижаване на тавана, тъй като това ще се отрази пагубно на земеделието.
Стайко Стайков, ръководител на Асоциацията на притежателите на аграрни земи: Площите, които са създадени с доста средства и труд ще бъдат изоставени тъй като ще се вкарат ограничавания в средствата на всеки земеделец и това ще докара до изкуствено накъсване на земята и занемаряване на площи, които са по-малко плодородни.
Най-важното съгласно министър Танева е през идващите години да защитим ограничения,които ще обезпечат стабилно развиване на земеделските стопанства, модернизацията им и по-добър живот в селските региони.
Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите: И всичко това би трябвало да го реализираме в аспекта по метод щадящ околната среда,запазване на биоразнообразието, опазване на почвените запаси и на всичко, което би подсигурило на обществото по здравословен метод на живот и храна, която обезпечава по-добро здраве на потребителите.
Според министър Танева като цяло България е подготвена с позицията си за бъдещата селскостопанска политика и е в темп с европейския спор по нея.
 С 5% е повишена цената на земеделска земя у нас за 2018 година С 5% е повишена цената на земеделска земя у нас за 2018 година
Цената на земеделската земя у нас е повишена приблизително с 5% през 2018 година Подобен растеж се чака и през тази година, защото няма аргументи, които да дове...

През идната седмица в Берлин се открива най-голямото събитие в региона на земеделието и храните за Европа - Зелената седмица. Там предстоят срещи на земеделския министър Танева с нейни сътрудници, което на процедура е продължение от дебата за разпоредбите на новата селскостопанска политика. Наш екип ще отразява Зелената седмица, тъй че от там ще има още вести по тематиката.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР