Директивата за енергийните характеристики на сградите, приета от Европейския парламент

...
Директивата за енергийните характеристики на сградите, приета от Европейския парламент
Коментари Харесай

Новите жилища ще се оскъпят с 4,5% заради евродиректива

Директивата за енергийните характерности на постройките, призната от Европейския парламент предходната седмица, е невъзможна за осъществяване, защото е механически неиздържана. Това разяснява пред " Блумбърг тв България " Георги Шопов, ръководител на Националната асоциация на строителните бизнесмени.
В частта от директивата за нулеви излъчвания на новите здания " е заложен цялостен конфронтация - не е допустимо една постройка да бъде с непосредствен до нулевата въглероден отпечатък. Това не е поради самия развой на строителство - той е извънредно ниско енергоемък. Големият въглероден отпечатък, който дава строителството, е от производството на цимент и стомана. Фокусът би трябвало да бъде извърнат към производителите на тези артикули, само че тъй като е по-лесно, фокусът се обръща върху самото строителство, което е безсмислено ", разяснява Шопов.
Въз основа на тази инструкция Министерството на районното развиване и благоустройство към този момент е трансформирало наредбата за техническите условия към енергийните характерности на постройките. В наредбата се споделя, че с цел да се реализиран близки до нулевите излъчвания жилищните здания от началото на 2024 година би трябвало да употребяват 55% сила от ВЕИ, което не касае самата постройка и строителство, а доставката на ток, изясни Шопов.
Това би трябвало да се реализира " с слагане на ВЕИ на равнище постройка или наоколо до нея. Това еднопосочно значи термопомпи. Термопомпата не е нищо повече от един климатик - ти имаш един климатик, доставяш до него сила, която е черна от Топлоелектрическа централа, и минавайки през климатика, тя става зелена. Това е парадокс ", разяснява той. Според Шопов това би означавало целия двор на една жилищна постройка да бъде запълнена с термопомпи, което опонира да вземем за пример на закони като Закон за устройство на територията и наредбите за шума. " По-лошото е, че резултатът е нулев - само води до оскъпяване. От Националната асоциация на строителните бизнесмени направихме прецизен план - с 4,5% се усилва цената на апартамент за крайния клиент, без да има резултат върху природата ", изясни Шопов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР