Дипломатите и политиците се опитват да постигнат пакетно движение на

...
Дипломатите и политиците се опитват да постигнат пакетно движение на
Коментари Харесай

Елена Поптодорова: Финландия и Швеция де факто вече са в НАТО

Дипломатите и политиците се пробват да реализират пакетно придвижване на Швеция и Финландия към НАТО.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria дипломатът и вицепрезидент на Атлантическия клуб Елена Поптодорова.

Случиха се много неща през последния месец. Тежкото земетресение в Турция прекатурна значително настройките на самия Ердоган и политическата класа там. Два дни по-късно Столтенберг към този момент беше в Анкара, с цел да изкаже състрадание, само че и с цел да предложи помощ от НАТО и да разисква участието на Финландия и Швеция. Самата Швеция се впусна неотложно с помощ. Има обновяване на диалога.

 
Основното искане на Турция е екстрадиция на функционери на ПКК. Швеция даде своята позиция, че екстрадиция се прави единствено при потвърдени обвинявания и нарушавания, само че оттова нататък диалогът мина в по-дискретен ракурс. До преди този момент, съгласно мен, добре проведено запалване на Корана имаше прогрес и даже се споделяше, че Швеция е изпълнила това, което се очакваше от нея.
Днешното обновяване на диалога дава съществени очаквания.

Същевременно има кръгове в НАТО, които не престават да спекулират по отношение на делене на двете страни.

Финландия и Швеция станаха де факто членове към този момент, защото тяхната и гражданска, и военна подготовка – те са напълно интегрирани със структурите на НАТО. И няколко държави-членки към този момент поеха ангажимент за директна военна отбрана при някаква опасност.

Очаквам, че ще има ускорение на процеса след 18 юни. В Унгария към този момент има формален календар на полемиките, тъй че това също оказва помощ. Това би оставило Турция в цялостна изолираност, а тя няма никакъв интерес да основава загради и напрежение в НАТО. Тя поддържа доста характерни връзки с Русия, само че в никакъв случай това няма да стане за сметка на участието ѝ в НАТО.

 
Реакцията на Москва през цялото време беше по-обрана в сравнение с аз най-малко си представях. Очевидно Русия е по-заета с непосредствените си граници, това което назовава близка чужбина.
Грузия от години се пробва да пази баланс сред европейките настроения на популацията и един заплашителен комшия в лицето на Русия, който се пробва да управлява ситуацията в самата страна.

Вижте цялото изявление във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР