Дипломатическото напрежение около призивите за отделна държава за сикхите в

...
Дипломатическото напрежение около призивите за отделна държава за сикхите в
Коментари Харесай

Защо някои сикхи призовават за отделна родина в Индия?

Дипломатическото напрежение към апелите за обособена страна за сикхите в Индия ескалира, откакто Канада съобщи, че преглежда достоверни обвинявания, евентуално свързващи индийския щат с убийството на сепаратистки водач в Британска Колумбия. За всеки, който е нов в този дълготраен спор, от „ BBC “ дават един къс взор към историята и сегашния подтекст.

Кои са сикхите и къде живеят?

Сикхизмът е една от главните религии в света, учредена през 16-ти век в региона на Пенджаб в днешна Индия и Пакистан, който е разграничен сред двете страни след края на английското ръководство през 1947 година Има към 25 милиона сикхи по целия свят, което ги прави петата по величина религиозна група. По-голямата част от тях живеят в Индия, където съставляват към 2% от 1,4 милиарда души в страната. Но съществуват и обилни диаспори.

Канада е дом на най-голямото население сикхи отвън Индия, с към 780 000 сикхи – повече от 2% от популацията – до момента в който Съединени американски щати и Обединеното кралство са дом на към 500 000, а Австралия – към 200 000.

Защо някои сикхи приканват за обособена нация?

Движението Халистан приканва за самостоятелна татковина за сикхите в Индия.

Движението е в своя пик през 80-те години на предишния век в индийския щат Пенджаб , когато регионът претърпя серия от насилствени офанзиви и смъртни случаи. То изгубва мощ, откакто индийските въоръжени сили организират специфични интервенции против придвижването. Политиката в актуалния Пенджаб се е отклонила от придвижването и апелите за самостоятелност не са позиция на болшинството, съгласно проф. Шрути Капила от университета в Кеймбридж. Привържениците в сикхската диаспора обаче не престават да се застъпват за обособена страна , като апелите за самостоятелност се ускоряват през последните години.

Защо Халистан е толкоз сензитивен за индийското държавно управление?

Индия изрично се опълчи на придвижването Халистан . Всички съществени политически партии, в това число в Пенджаб, жигосаха насилието и сепаратизма .

Дългогодишното напрежение беше повода за два от най-противоречивите произшествия в актуалната история на Индия – нахлуването в Златния храм и убийството на Индира Ганди .

През юни 1984 година индийската войска щурмува най-свещеното място за сикхите, с цел да измести просветител и отстъпник, заемащ комплекса на храма в град Амритсар. Нападението, което докара до доста смъртни случаи и обилни вреди на Златния храм, беше подредено от тогавашния индийски министър председател Индира Ганди . Няколко месеца след интервенцията Ганди беше убита от двама от нейните телохранители сикхи , което докара до четиридневни вълнения и публично принуждение. Убити са хиляди хора, множеството от които сикхи. Прогнозите варират от към 3000 починали до към 17 000.

Халистан е алена линия за Индия, тъй като белезите от насилието през 80-те години са към момента пресни.

Всички политически партии в Индия са обединени в опълчването си на независимостта на сикхите, тъй че индийското държавно управление може да си разреши да пренебрегне казуса с Халистан в полза на двустранните дипломатически връзки.

Кой беше Хардип Сингх Ниджар?

Хардип Сингх Ниджар беше канадски жител, убит пред сикхски храм на 18 юни в Канада на 45-годишна възраст. Той е роден в село Бхарсингпур в Джаландхар в Пенджаб и се реалокира в Канада през 1997 година Първоначално той работи като водопроводчик, а по-късно става изтъкнат водач на сикхите в западната канадска провинция Британска Колумбия. Индия го разгласи за терорист през 2020 година поради хипотетичните му връзки с Khalistan Tiger Force – група, която води акция за самостоятелен Халистан в региона на Пенджаб в Индия. Поддръжниците му нарекоха тези обвинявания неоснователни и споделиха, че той е бил обект на закани в предишното поради активизма си.

Доклади в индийските медии демонстрират, че Ниджар е работил по организирането на всекидневен референдум в Индия за самостоятелна сикхска страна по времето на гибелта му. Ниджар е третата видна сикхска фигура, умряла ненадейно през последните месеци.

Как Индия оказва напън върху сикхите от диаспората?

Фонът на дипломатическото напрежение е възходящият напън, който Индия оказва върху държавните управления на три страни със доста население от сикхи: Канада, Австралия и Обединеното кралство. Правителството на Индия намерено съобщи, че неуспехът да се оправи с това, което назовава „ сикхски екстремизъм “ , би било спънка за положителните връзки.

Австралийските управляващи увериха, че ще проучат вандализма на индуистки храмове от про-халистански деятели , само че няма да спрат австралийските сикхи да показват възгледите си за самостоятелна татковина.

Канада беше подложена на най-откритата рецензия от страна на Делхи за това, което счита за крах да се опълчи на прохалистанското придвижване там. Въпреки че министър председателят Джъстин Трюдо се зарече, че ще спре продължаващото принуждение, той също се опълчи на „ непознатата интервенция “.

Всичко това се случи в подтекста на почналия през март в Обединеното кралство скандал след митинги пред Индийската висша комисия в Лондон, при които тълпите размахваха жълти флагове с надпис „ Khalistan “ и мъж смъкна индийското знаме от балкона на първия етаж на постройката.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР