Дипломатическите представители на страните от Европейския съюз ще заседават тази

...
Дипломатическите представители на страните от Европейския съюз ще заседават тази
Коментари Харесай

Еврочиновници ни обсъждат, очакваме нов натиск за Македония

Дипломатическите представители на страните от Европейския съюз ще заседават довечера в Люксембург, с цел да обсъдят така наречен " френско предложение " за разрешаване на разногласието сред България и Северна Македония и започването на договаряния за участие със Скопие и Тирана.

Позицията на България по преговорната рамка, препоръчана от френското председателство, се чака да бъде изразена от Външната комисия на Народното събрание, откакто на 15 юни държавното управление одобри всички решения, свързани със разногласието със Северна Македония, да се взимат от българските народни представители.

Ако довечера България показа позитивна позиция по предложенията на френското председателство, се чака на следващия ден на съвещанието на Съвета по общи въпроси да бъдат утвърдени преговорните рамки и съпътстващите ги документи, а на срещата на върха за Западните Балкани в четвъртък да бъдат утвърдени датите за започване на договарянията.

Френското председателство и европейските институции одобриха българските претенции за Северна Македония и ги включиха в преговорната рамка.

Промяна в конституцията на Северна Македония ще подсигурява спазването на правата на българите там, а Европейската комисия ще прави мониторинг, който включва и дискриминирането, и езика на омразата.

Включено е и условие за използването на двустранните контракти сред България и Северна Македония, както и обща декларация за македонския език.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР