Дипломатическа офанзива срещу военна офанзива в Либия: премиерът на международно

...
Дипломатическа офанзива срещу военна офанзива в Либия: премиерът на международно
Коментари Харесай

Либия: военна риторика на Хафтар, дипломатическа офанзива на правителството

Дипломатическа атака против военна атака в Либия: министър председателят на интернационално приетото държавно управление разгласи през вчерашния ден, че ще направи обиколка на европейските столици, ден след апела на съперника си маршал Халифа Хафтар за удвояване на напъните за завладяването на столицата Триполи.

Министър-председателят на държавното управление на националното единодушие Файез Сарадж ще се срещне поредно с италианския министър председател Джузепе Конте тази заран, с немския канцлер Ангела Меркел в Берлин вечерта, а на следващия ден с френския президент Еманюел Макрон в Париж, се споделя в официално съобщение на представителя на външното министерство на държавното управление на националното единодушие.

Предвижда се също по този начин и аудиенция във Англия в границите на тази обиколка, която има за цел " да събере поддръжка против експанзията " на маршал Хафтар, се показва в официалното съобщение.

Либия, която е обзета от неустойчивост след рухването на Муамар Кадафи през 2011 година, още веднъж попадна в серпантина на принуждение след началото на 4 април на военната атака на мощния човек на Източна Либия маршал Хафтар против Триполи, където е основано държавното управление на националното единодушие.

След бързо придвижване войските на самопровъзгласилата се Либийска национална войска от един месец стоят на едно място пред вратите на Триполи, които са блокирани от сили, лоялни на държавното управление на националното единодушие, измежду които и въоръжени групировки от град Мисрата. Сражения се водят в южните покрайнини на Триполи и на юг от града.

Визитата на Сарадж в Париж е от изключителна значимост за държавното управление на националното единодушие, което, на няколко пъти, упрекна Франция, че най-малкото политически поддържа маршал Хафтар.

Френските управляващи не престават да отхвърлят тези изказвания, опълчват се на военна интервенция и декларират привързаността си към " политически развой под егидата на Организация на обединените нации ".

" Месецът на джихада "

От 4 април сраженията и бомбардировките предизвикаха гибелта на минимум 432 души, 2069 бяха ранени, а повече от 55 000 бяха разселени, съгласно Организация на обединените нации, която ускори апелите си за завършек на насилието.

В неделя задачата на Организация на обединените нации за Либия още един път прикани страните на спора към " едноседмично филантропично помирение с опция за възобновяване " по случай началото през вчерашния ден на месец рамазан.

Няколко часа по-късно обаче маршал Хафтар прикани бойците си да " се борят още по-ожесточено " със силите, които пазят либийската столица и държавното управление на националното единодушие.

" Призовавам ви, с вашата мощ и увереност, да се сражавате с врага още по-ожесточено отпреди, до момента в който го изкорените от нашето обичано родно място ", съобщи Хафтар в известие, прочетено от представителя на Либийската национална войска военачалник Ахмад ал Месмари.

С началото през вчерашния ден на " благословения месец рамазан, месеца на джихада ", свещената война, маршал Хафтар прикани бойците си да се покажат " храбри и безмилостни ", с цел да бъде изкоренен " тероризмът ".

Силният човек на Киренайка оправда офанзивата си с желанието да " прочисти Запада " на Либия " от терористи и наемници ", от каквито се състоят, съгласно него, другите въоръжени групировки в района.

" В случай на оттегляне на врага, силите ни би трябвало да го преследват мощно и бързо, да не му разрешават да избяга и да го унищожат ", сподели той в посланието си.

Разделен парламент

В политически проект либийският парламент направи в неделя крачка към трайното разделяне, откакто 42-ма депутати дисиденти избраха " краткотраен " ръководител на Народното събрание, различен на настоящия ръководител Агила Салех, покровител на маршал Хафтар.

Парламентът със 188 депутати, определени през 2014 година, е основан в Източна Либия, където избяга, откакто Триполи бе високомерен от коалиция на милиции. Първоначално основан в Тобрук, той се реалокира на 13 април в Бенгази, бастион на маршал Хафтар.

След началото на офанзивата 42-ма депутати взеха решение да бойкотират работата на Народното събрание за да покажат недоволството си от протичащата военна интервенция.

По време на второто си съвещание в неделя те дефинираха водача си Садек ал Кехели за " краткотраен " ръководител на Народното събрание " за период от 45 дни ".

Това алегорично решение " има за цел да даде опция на други депутати да се причислят към нас, някои не могат да го създадат поради обстановката със сигурността на Триполи ", съобщи пред Франс прес депутатът Солейман ал Факих.

Със единствено 42-ма депутати това заседание не разполага с нужния кворум, очакван в конституционната декларация (половината плюс един депутати или общо 95), с цел да организира годни парламентарни сесии.

Международната общественост признава основания в Източна Либия парламент, образуван след изборите през 2014 година, само че не и държавното управление на Абдуллах ат Тани, излъчено от него и което също е основано в източната част на страната.

Тя поддържа от края на 2015 година основаното в Триполи държавно управление на националното единодушие, образувано посредством вътрешнолибийско политическо съглашение под егидата на Организация на обединените нации. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР