Династията на Соломонидите е един от най-дълго управлявалите монархични родове

...
Династията на Соломонидите е един от най-дълго управлявалите монархични родове
Коментари Харесай

Династията на Соломонидите – хилядолетните владетели на Изтока

Династията на Соломонидите е един от най-дълго управлявалите монархични родове в международната история. Мощните владели на Изтока управлявали Етиопската империя в продължение на епохи до недалечната 1974 година, когато държавен прелом поставя завършек на дългото им властване.

Легендите разкават, че начало на династията слагат крал Соломон от Израел и Савската кралица. Могъщата владетелка родила първия представител на династията след визитата си в Йерусалим. По доказани източници обаче Соломонидите ръководят Етиопия от 1270 година. Йенхону Амлак смъква последния държател от династията Загве и се възкачва на етиопския трон.

Неговите наследници ръководят страната още 704 години, когато комунистическа хунта смъква от власт съвсем придобилия именит статут и учредител на растафарианското придвижване император Хайле Селасие.

Династията на Соломонидите е бастион на юдаизма, а по-късно и на етиопското православно християнство. Официалната просвета счита, че първите ѝ представители се възкачват на етиопския трон през 10 век от н.е. Нови проучвания обаче демонстрират, че монархичният жанр е доста по-древен и е управлявал тази част от света доста по-отдавна.

Отделни фрагменти, открити в християнските манастири, скрити в етиопските планини, сочат за това. Малко от тези източници обаче са оживели след опустошенията на също именитата юдейска кралица Юдит. През 10 век тя опустошава земите на Етиопия, унищожавайки съвсем всички манастири и църкви в страната.

Основните сведения за предишното на династията учените събират от Кебра Нагаст или Книга на славата на царете на Етиопия. Това е една от дребното средновековни африкански книги. Тя е написана на мъртвия език геез преди повече от девет века.

За доста етиопски християни и растафариани тя разказва същинската история за произхода на династията на Соломонидите в Етиопия. Те я преглеждат като неоспорим източник за прекосяването на етиопците от удостояване на слънцето, луната и звездите към това на Бога на Израел.

Според Кебра Нагаст точно първият представител на Соломонидите - Менелик I, посетил Йерусалим, с цел да се срещне с цар Соломон от Израел. От него взел Кивота на завета и го пренасъл в Етиопия, където през днешния ден всички етиопция имат вяра, че се намира.

За разлика от доста други могъщи династии от Древността династията на Соломонидите съществува и до през днешния ден. Повечето ѝ представители се завръщат да живеят в Етиопия след рухването на комунистическия режим през 1990 година. Настоящият ѝ глава – коронованият принц на Етиопия Зера Якоб Селасие, през днешния ден живее сред Манчестър и Адис Абеба.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР