Димитровградската ТЕЦ Марица 3 ще бъде спряна, докато не превишава

...
Димитровградската ТЕЦ Марица 3 ще бъде спряна, докато не превишава
Коментари Харесай

Държавата иска да помогне на ТЕЦ Марица 3“ да ограничи замърсяването, за да не изпаднат в тежка ситуация всички въглищни централи

Димитровградската Топлоелектрическа централа " Марица 3 " ще бъде спряна, до момента в който не надвишава нормите за серен диоксид. Това стана ясно от взаимен брифинг на министъра на енергетиката Росен Христов и на министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова. Опасенията на ръководещите са поради заплаха България да затвори всичките си въглищни централи, които съставляват 30% от енергийните ни система, в случай че някои от мощностите не престават да надвишават нормите за серен диоксид. Росица Карамфилова акцентира, че против страната има две наказателни процедури, свързани със замърсяване на въздуха. Министерство на околната среда и водите дава информация на Европейска комисия предвид на това дали има устойчива наклонност за понижаване на серния диоксид у нас. Именно по тази причина министър Карамфилова дефинира обстановката като сериозна. Още по тематиката 12 сеп 2022 Три превишавания на алармените прагове в събота със серен диоксид и с фини прахови частици дадоха мотив да бъде свикана срещата с медиите, изясни тя. „ Този миг е извънредно сериозен поради обстоятелството, че сега против България има две наказателни процедури, свързани с качеството на атмосферния въздух. Едната е обвързвана с нарушение нормите на серен диоксид, а другата – с фини прахови частици “, разяснява тя и добави, че финансовите наказания, които се чакат, са в „ извънредно огромни “ размери. Карамфилова сподели, че това слага под риск и цялата енергийна система. Министърът на екологията сподели, че „ има голяма възможност “ съдът на Европейския съюз да постанови ограничения, които са свързани най-вероятно с лишаване на дерогациите, дадени във връзка с нормите на серен диоксид на огромните горивни съоръжения в Маришкия басейн. „ Втората мярка, която съдът може да постанови, е ясно и изрично понижаване на мощностите, даже има възможност от затваряне на централи “, сподели още Карамфилова.
Според министъра на енергетиката Росен Христов прекъсването на работа на ТЕЦ-а няма да се отрази съществено на енергийния баланс, защото мощността на димитровградската централа не е огромна. Той изясни, че мощността на Топлоелектрическа централа " Марица 3 " е 65 мегавата, което е незначителна част, само че инсталациите в маришкия басейн са сериозни за цялата енергийна система. Ако Топлоелектрическа централа " Марица 3 " извърши екологичните наставления, работата му ще бъде обновена, в случай че не, ще бъдат спирани и други мощности, добави министър Росен Христов. В момента министерството се готви да даде на Европейска комисия информация предвид на това да покажем дали имаме устойчива наклонност към понижаване на нормите на серен диоксид, разясни Росица Карамфилова.
На 21 септември следва присъединяване на страната в по този начин наречените обществени надпревари на Европейския съд, с което ще се покаже дали България има ограничения и какви са те, с цел да не се позволява повече да има редовно нарушение. За страдание обстановката от петък и четвъртък сложи под риск жителите и води до извънредно отрицателна наклонност, сподели Карамфилова. Служебният енергиен министър изясни, че едно вероятно правосъдно решение против България поради неспазване на еконормите може да има грамаден резултат върху българската енергетика. Росен Христов разясни, че още две нарушавания и избраната за страната ни дерогация може да бъде анулирана. „ Което би довело на процедура до затварянето на всички въглищни мощности в страната “, изясни той.
По думите му това би довело България от чист експортьор на електричество до чист вносител. „ Електроцентралите в Маришкия басейн обаче са с общо конфигурирана мощ над три хиляди мегавата и са сериозни както за нашата енергийна система, по този начин и за енергийната сигурност на целия район “, акцентира той. Временното прекратяване на работата на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ и идващите ограничения, които сме взели – цялостни инспекции и съвещания от специалисти на министерството на околната среда и водите, е за тя да приведе работата си в границите на екологичните си правила и, в случай че това не успее да се случи, тя ще би трябвало да остане затворена, изясни Христов. В случай, че еконормите не бъдат изпълнени, ще се наложи България да затвори 1/3 от енергийните си мощности.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР