Новата технология по определяне на минималната работна заплата трябва да

...
Новата технология по определяне на минималната работна заплата трябва да
Коментари Харесай

Атанас Кацарчев, КТ „Подкрепа“: Доходите няма да се вдигнат с внасянето на сервитьорки

Новата технология по установяване на минималната работна заплата би трябвало да е обвързана наложително с виталния най-малко, инфлацията и продуктивността на труда. От тези детайли обаче виталният най-малко е най-съществен, който сега изисква минималната заплата да бъде към 1500 лв. на човек. Това съобщи в ефира на NOVA NEWS основният икономист на КТ „ Подкрепа “ Атанас Кацарчев.

Експертът уточни, че за жал в България има райони, в които нищо не се случва.

Това са дребните обитаеми места, в които няма развита стопанска система и затова няма и оборот. Лошото е, че дотук нито една от политическите партии не предлага политики, а само кавги защо ли не, разяснява Кацарчев.

Той изясни, че хората си създават парите, което ясно се вижда от БВП-то, само че противоположното придвижване липсва – от капитала към хората.

По думите му една от аргументите за влошената демографска обстановка у нас е в това, че висококвалифицираните фрагменти избират да се развиват в Западна Европа точно поради ниските приходи в България. Кацарчев добави, че този проблем няма да се реши с вкарването на евтина работна ръка от трети страни.

Когато не предлагаш нищо като възнаграждение, по какъв начин да привлечеш хора? Като внасяме сервитьорки ли? Не става. Става единствено с просвета и технологии. Висококвалифицираните експерти бягат от тук, даже мигрантите не желаят да останат тук и бягат към Западна Европа, означи икономистът.

В умозаключение Атанас Кацарчев съобщи, че към момента сме надалеч от средноевропейския стандарт на живот.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР