Димитър Стоянов разкри, че те могат да поразяват въздушни цели,

...
Димитър Стоянов разкри, че те могат да поразяват въздушни цели,
Коментари Харесай

Скандалът с ракетите С-300 се разраства. Даваме ги на Украйна, но кой ще ни пази небето от руските дронове?

Димитър Стоянов разкри, че те могат да поразяват въздушни цели, а депутатите разрешили на Тагарев да ги подари

Нито парче от ракетите С-300 не би трябвало да излиза от армията ни! Това сподели в „ Тази заран “ по бТВ секретарят по защита на президента Димитър Стоянов. Той разяснява скандалното решение на Народното събрание, като посочи, че то разрешава на военния министър да продаде на 100 % зенитно-ракетните комплекси, които даже и да са оповестени за неизправни, могат сполучливо да поразяват въздушни цели. 

„ Някой може ли да предвижда дали войната няма да излезе от тези граници, в които в този момент се води и дали няма да навлезе по-дълбоко в Черно море? Дали някой дрон няма да прелети над България, както стигна до Загреб? “, попита някогашният боен министър.  

„ Точно по тази причина са нужни зенитно-ракетните ни комплекси. В Румъния също паднаха съветски „ Геран “-и. Ние би трябвало да имаме дарба да защитим небето си. Докато не придобием такава техника, а това няма да стане в околните пет години, не може да се освободим от тези комплекси “, акцентира той.

След като тези ракети могат да се ремонтират в Украйна, за какво не го създадат в България, попита Стоянов. 

„ Вчерашното решение на Народното събрание е скандално – с темповете, с които беше вкарано. Скандално е с това, че трансформира депутати, които по този начин и не схванаха защо гласоподават, в елементарни натискачи на копчета. Това беше прочувствено, само че не и рационално решение. Това е най-малкото за скандал “, разяснява той.

„ Това е отворено решение, което пoзволява на изпълнителната власт да даде до 100% от ракетите на зенитните ракетни комплекси С-300. Когато написаха неизправни ракети, дали депутатите знаят какво се крие зад това. Неизправна ракета е всяка една, чийто един или няколко параметри се отклоняват от експлоатационната документи “, акцентира специалистът.  

„ Тези параметри са срокови, до обяд през днешния ден ракетите могат да бъдат изправни. Неизправна ракета не значи неработоспособна. Да бяха записали избрана численост. Броят на ракетите е извънредно стеснен “, добави той.

„ През 2015 година в тогавашното управление на Военновъздушни сили, в което участвах и аз, възстановихме редовността на ракетите за комплекса С-200 и то с помощта на експертизата, която има зенитно-ракетни войски към Военновъздушни сили. Те са изключителни експерти “, съобщи някогашният боен министър. 

„ Неправилно е отвореното решение на Народното събрание. Да бяха записали избрана численост! Така оставиха в ръцете на министър Тагарев да взема решение самичък по какъв начин и какъв брой да даде “, акцентира той.

„ Защо бе належащо това да бъде вкарано изобщо в Народното събрание? Има решение от декември 2022 година, в което се споделя, че Министерския съвет може да даде такава помощ на Украйна по искане на някогашната руска република и при опция от българска страна. Защо министърът не се възползва от тази опция? Няма такава. Броят на ракетите е извънредно стеснен. Тагарев доста добре знае, че в случай че бъдат предоставени тези ракети според решението от декември, ще попадне под ударите на закона “, изясни секретарят по защита на президента.

След като водещият Златимир Йочев го пита дали това значи, че ще се понижи боеспособността на българската войска Стоянов отговори с: „ Вие го казвате, а аз го удостоверявам “. 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР