Димитър ПецовРазследващ журналист, а изведнъж - хванат с наркотици. Това

...
Димитър ПецовРазследващ журналист, а изведнъж - хванат с наркотици. Това
Коментари Харесай

Свободна Европа: Имитация на претърсване. Една история написана и озаглавена от полицията: Журналист хванат с наркотици

Димитър Пецов

Разследващ публицист, а внезапно - заловен с опиати. Това е резултатът от една история в Силистра, написана от полицията. Погледната през други очи обаче, картината се трансформира до неразбираемост. Ето обстоятелствата.

Става дума за проверяващ публицист на свободна процедура и цивилен деятел, прочут с делата за достъп до информация, които от години води против общината в Силистра. Бил е арестуван с общо над 40 грама 4 разнообразни типа опиати в колата си. 24 часа по-късно е освободен без обвиняване и без да му бъде избрана мярка за неотклонение. Последното му искане по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) е отпреди дни и е обвързвано със самоличността на неизвестен донор на локалната полиция.

Така звучи в резюме историята на Димитър Пецов, който от към 2 години е помощник на Антикорупционния фонд в дунавския град. През 2017 година печели наградата „ Златен ключ “ на Програма „ Достъп до информация “, след което основава група „ Граждански надзор “ във Facebook. С времето самодейността му сплотява повече хора, настояващи за бистрота на локалните управляващи, в това число и посредством наличие на съвещания на Общинския съвет в Силистра и на разнообразни публични разисквания.

Кой е Димитър Пецов?

През август 2018 година Пецов е атакуван в дома си от незнаен мъж, въоръжен с железна тръба, който му чупи едната ръка. Въпреки че пострадалият свидетелства кой съгласно него е хипотетичният нападател, прокуратурата не открива задоволително доказателства и следствието за нанесената му междинна телесна щета е спряно без по него да бъде притеглен обвинен.



През февруари тази година Пецов подава нов сигнал – този път за опасност. Журналистът твърди пред прокуратурата, че координаторът на локалната конструкция на ГЕРБ Тодор Тодоров се е заканил да го „ смачка “. Доказателства в поддръжка на неговата версия обаче още веднъж не са открити и инспекцията приключва с отвод за формиране на досъдебно произвеждане.

" Много от нещата, които аз правя, нервират "

„ Много от нещата, които аз правя, нервират. Манталитетът е подобен, не е признато по този начин да се работи, културата очевидно не го разрешава и аз се пробвам да трансформира стандарта. Постоянно против мен има закани, закани “, показа Пецов пред Свободна Европа.

Той е един от последните събеседници на журналиста Милен Цветков в новото му предаване „ Алтернатива “ преди да загине в тежката злополука в София точно на Великден. На 16 април Пецов споделя пред Цветков за следствие на Антикорупционния фонд, съгласно което през последните 3 години общината в Силистра е застраховала при една и съща компания имуществото си без да организира конкурс.

Заявление за информация до локалната полиция

Само 5 дни преди ареста си за владеене на опиати, Димитър Пецов подава следващото си заявление за достъп до информация. То е адресирано до Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Силистра с искане да бъде разкрита самоличността на анонимния донор, който обезпечава храни и питиета за служителите на реда, охраняващи контролно-пропускателните пунктове (КПП) в града.

" Публикувах заявката за достъп до информация и написах, че би трябвало да знаем кой подарява на полицията "

„ Публикувах въпросите в моя профил във Facebook и в групата „ Граждански надзор “, която управлявам. Публикувах заявката за достъп до информация и написах, че би трябвало да знаем кой подарява на полицията. Става въпрос за хиляди левове и изявленията по тематиката дават съображение за извод, че в тази ситуация надвива публичният интерес да се разкрие самоличността на донора. На това съображение желая информация от кое място са храните, кой е снабдителят и спазени ли са всички условия на закона “, споделя журналистът пред Свобода Европа с уточнението, че е подал заявката си на 27 април и по него към момента няма отговор.

Полицейска инспекция и отклоняване без пояснение

На 2 май той е спрян с колата си от полицейски патрул, който му алармира със звуков и светлинен сигнал да отбие в страни. Първоначално еднообразен чиновник на Министерство на вътрешните работи му желае единствено документите за колата, само че по-късно се доближава негов сътрудник, който се легитимира като работещ в „ Криминална полиция “. Той изяснява на Пецов, че би трябвало да отидат дружно до локалното полицейско ръководство без обаче да го осведомят нито каква е повода за инспекция, нито за какво желаят да отиде с тях до ръководството.

" Полицаят до мене питаше дали съм обезпокоен "

„ Викали са ме да давам разнообразни пояснения и аз допуснах, че повода е някоя моя обява. Затова не направих проблем, не допусках, че може да се стигне до такава прекаленост. Единият служител на реда се качи в колата ми, другите също потеглиха и минахме цялата основна улица през града. Полицаят до мене питаше дали съм обезпокоен. Когато паркирахме пред полицията ме попитаха дали имам нещо нелегално в автомобила. Аз им отговорих, че нямам. Тогава ми споделиха, че ще вършат претършуване на автомобила по Закона за Министерство на вътрешните работи “, описа журналистът.

Претърсване без поемни лица

По думите му обискът продължава по-малко от минута, като полицате не са поискали да отвори багажника на колата си. Един от тях намира в джоба на гърба на облегалката на шофьорската седалка пакет, завит в черен найлон, който Пецов твърди, че до този миг нито е виждал, нито е знаел, че се намира в колата му.

" Какво е това, господин Пецов, какви са тези неща, с които се занимавате? "

„ Отвориха вратите, мисля, че единият отвори и жабката, само че доста бързо я затвори. Нещата доста бързо завършиха с ровенето – като че ли беше реплика на претършуване. Ключовете бяха в мене и в багажника не търсиха изобщо. Още като откриха пакета започнаха да викат: „ Какво е това, господин Пецов, какви са тези неща, с които се занимавате? “ А то още не беше ясно какво е – преди да са разгънали пакета. Беше препълнен с какви ли не типове опиати, когато го отвориха “, добави журналистът пред Свободна Европа.

Той отхвърля да подпише протокола от претърсването, тъй като на него не участват поемни лица, които да следят като самостоятелни очевидци дейностите на униформените. След това Пецов е арестуван за 24 часа, а полевият тест на откритите в колата опиати открива следното: 11.7 грама екстази, 7.2 грама хероин, 13 грама амфетамин и 7.2 грама канабис.

" Аз съм виждал като обискират хора – претърсването лишава от време на време повече от час "

„ Много бързо стана. Аз съм виждал като обискират хора – претърсването лишава от време на време повече от час и на място задържат притежателят (на наркотиците), викат поемни лица. Тука нямаше такова нещо и по тази причина отхвърлих да подпиша протокола. Вдигнах ръце и им споделих да работят по сюжета и да вършат каквото желаят. На теста ме питаха какво е това в пакета, отговорих им: „ Нямам визия. Явно някой е измислил истрията, само че не е достоверна, тъй като в никакъв случай не съм имал общо с опиати “, сподели още Димитър Пецов.

Без коментар от Министерство на вътрешните работи и прокуратурата

Свободна Европа насочи въпроси до полицията в Силистра каква е била повода за претърсването на колата на Пецов и за какво не са били извикани поемни лица. Говорителят на локалната ОД на Министерство на вътрешните работи Красимира Радева обаче ни препрати към Окръжната прокуратура в града.

„ Това по време на следствието ще се посочи. Това го взема решение наблюдаващият прокурор, който е от Районната прокуратура. Има формирано досъдебно произвеждане, това е за момента, което мога да кажа “, съобщи представителят на Окръжната прокуратура в Силистра Ивелин Чафаланов.

" Изобщо не мога да позволи, че би се занимавал с това, в което се пробват да го обвинят "

Директорът на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев разяснява пред Свободна Европа, че с сътрудниците му имат отлични усещания от Пецов като публицист и човек: „ Изобщо не мога да позволи, че би се занимавал с това, в което се пробват да го обвинят. Той е мощно набожен и набожен човек, интензивно спортува и съм забелязал, че по време на наши сбирки не употребява алкохол и на пуши. За мен е значим въпросът дали са спазени всички условия по Закона за Министерство на вътрешните работи при неговата инспекция, задържане и обиск. Това, което знам досега е че има нарушавания и пази Боже да се окаже, че това е режисура, в която той е вкаран за да бъде дискредитиран. “

Станкушев напомни, че когато Пецов подава тъжба, че е заплашван, от Антикорупционния фонд обществено са го защитили. Ръководителят на проверяващата неправителствена организация заключи, че въпреки да няма доказателства в тази посока, „ имам убеждението, че евентуално това е един опит за заплашване, тъй като той е настъпил нечии ползи “.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:

Лъжа 1: "Италиански духовник умря, откакто отстъпи респиратора си на по-млад пациент " - Манипулация в търсене на сензация . Оказа се, че 72-годишният пасторът дълги години е страдал от тежко заболяване и просто отказал машинката, тъй като я мразел. (истината виж тук https://petel.bg/BBS--Falshiva-novina-e--che-pastor-v-Italiya-e-pochinal--sled-kato-dal-respiratora-si-na-po-mlad-chovek__359373)

Лъжа 2 "Масови гробове за жертви на COVID-19 на остров Харт в Ню Йорк ". Манипулация . Всъщност, остров Харт от век и половина е обичайното място за безконечен покой на нюйоркчаните, чиито близки не са открити или не са се погрижели за своите мъртъвци. (истината виж тук https://petel.bg/Ne--V-Nyu-York-ne-pogrebvat-v-masovi-grobove-pochinalite-ot-koronavirus--Poredna-manipulatsiya-e-__359712)

Лъжа 3 " 5000 медицински сестри умряли в Италия " . Абсолютно подправена вест, както и фотосите с ковчезите в Италия, които се оказаха от нещастието с потъналия през 2015 година транспортен съд със 700 бежанци от Либия в Лампедуза. (истината виж тук https://petel.bg/Ne--5000-meditsinski-sestri-ne-sa-pochinali-v-Italiya-ot-koronavirus--BNR-se-izvinyava-za-nevyarnata-informatsiya__358574)

Лъжа 4 "Швеция се насочва към злополука ". Швеция не се насочва към злополука. (Истината виж тук https://petel.bg/SHvetsiya-prodalzhava-s-liberalniya-podhod-kam-koronavirusa--Kakvo-shhe-stane--ako-se-spravi-po-dobre-ot-ostanalite--__360254)

Лъжа 5 "Източна Европа се оправя по-добре от Западна с ковид ". Политическа операция на локалните държавни управления, с цел да натрупат рейтинг. Просто източноевропейските страни са с по-слаби здравни системи и по-слаба организация и вършат по-малко проби (Истината виж тук https://petel.bg/Zapadnite-medii-zapochnaha-da-razkrivat-istinata--Iztochna-Evropa---nyama-testove--ima-tsenzura-i-izkusheniya-za-diktatura__358072)

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР