Димитър Пендоски ходи до края на разнебитена пешеходна пътека ,

...
Димитър Пендоски ходи до края на разнебитена пешеходна пътека ,
Коментари Харесай

Битка за спасяване на Охридското езеро, най-старото в Европа

Димитър Пендоски върви до края на разнебитена пешеходна пътека, прескача печащи се на слънцето младежи и обръща брезент, защитаващ празния си ресторант край езерото, неотдавна затворен от чиновници под натиска на ЮНЕСКО.

Правителството на Северна Македония се пробва да наложи разпоредбите за запазване на околната среда и затвори места като независимо издигнатия ресторант на Пендоски, с цел да избави Охридското езеро в листата на културната организация на Организация на обединените нации със застрашени обекти от международното завещание.

" По този метод всички губят - чиновниците, локалната стопанска система и, несъмнено, туристите, тъй като нямат къде да отидат на плажа ", споделя Пендоски пред Франс прес, позиция, оспорвана развълнувано от природозащитниците.

Благодарение на неповторимия си скотски и растителен живот, праисторически руини и византийски църкви, Охридското езеро и покрайнините му се радват на четири десетилетия наличие като обект на международното завещание на ЮНЕСКО.

Само няколко десетки места по света са спечелили статута както поради своята природа, по този начин и поради своята просвета, източник на авторитет за Охридското езеро - и главен бонус при маркетинга на региона за туристите.

Но органът на Организация на обединените нации съобщи, че районът Охрид ще бъде включен в листата " в заплаха " по време на среща на високо равнище по-късно през юли заради опасения по отношение на неконтролираната урбанизация и замърсяването.

Освен в случай че Северна Македония не може да извърши дипломатически чудеса, езерото ще бъде подредено до такива чудеса като Големия бариерен риф в Австралия.

Кметът на град Охрид Константин Георгиески е в центъра на плетеница от локални и национални държавни органи, натоварени с решаването на проблемите.

Мисията му се усложнява от интернационалното измерение - част от езерото е в Албания, а техните чиновници също вземат участие в полемики с ЮНЕСКО.

Но Георгиески не изпада в суматоха.

" Това няма да значи краят на света, " споделя той за решението на ЮНЕСКО, като показва, че статутът на наследството не носи никакво финансиране.

" След 30 години немарливост е обикновено те (ЮНЕСКО) да губят самообладание. "

Рак на езерото

За първи път ЮНЕСКО добави македонската страна на езерото към листата си на световнота завещание през 1979 година, включвайки и албанската страна едвам през 2019 година По времето на Югославия Охрид беше сънливо населено място, известно най-много със своите лечебни заведения и като място за тренировки за спортни тимове.
 ЮНЕСКО: Райони към Охридското езеро да влязат в листата на наследството в риск ЮНЕСКО: Райони към Охридското езеро да влязат в листата на наследството в риск
ЮНЕСКО публично предложи регионът към Охридското езеро в Северна Македония и в Албания да бъде включен в листата на наследството в ри...

След отделянето на Македония и безредния разпад на Югославия през 90-те години обаче туристическите събития започнаха да се уголемяват по брега на езерото. Появиха се пътища край езерото, пететажни хотели, заведения за хранене и питейни заведения - и дружно с тях пристигнаха жилищни блокове, представляващи спътник на остарелия град. Предприемачите използваха малки врати в закона, с цел да строят върху предпазена земя, постоянно даже без да се свързват към канализационната система.

ЮНЕСКО пресмята, че една трета от постройките в по-широкия Охридски район изпомпват боклуци непосредствено в езерото.

„ Всичко е отишло по дяволите “, споделя Никола Паскали, археолог, прекарал две десетилетия в гмуркане в езерото.

Понякога той търси реликви от бронзовата ера, само че от време на време преследва отпадъци - тв приемници, тоалетни и даже вана в цялостен размер са измежду предметите, които е извадил от дълбините.

" Отпадъците са ракът на езерото ", споделя той, обвинявайки държавното управление, че не прави доста за запазване на биологичното многообразие в езеро, образувало се преди повече от 1,3 милиона години и дом на десетки неповторими типове.
 11 година след нещастието в Охридското езеро още няма компенсации за потърпевшите 11 година след нещастието в Охридското езеро още няма компенсации за потърпевшите
11 година след нещастието в Охридското езеро, роднините на умрелите 15 български туристи и останалите към 35 избавени, още чакат компе...

ЮНЕСКО акцентира проблемите от противозаконни здания, дърводобив и рибни стопанства, до отклонения на реки и строени както пристигна пътища.

Голяма част от това се поддържа от желанието на района да се трансформира в център за туризъм. „ Ако стартираме в този момент, ще отнеме години и години, с цел да изправим вредите, които сме нанесли “, споделя Катарина Василеска от екологичната група SOS Охрид.

Това не е Ибиса

Но почистването на езерото крие опасности.

Кметът Георгиески неотдавна разпореди унищожаването на няколко постройки, вдигнати над езерото, които служеха като спонтанни нощни клубове и заведения за хранене.
 Разрушиха паметника на починалите в Охридското езеро българи, Министерство на външните работи осъди вандализма Разрушиха паметника на починалите в Охридското езеро българи, Министерство на външните работи осъди вандализма
Паметникът на брега на Охридското езеро, който бе открит в памет на българските туристи, изгубили живота си при потъването на кораба &l...

„ Трудно е да се унищожи нечия благосъстоятелност в дребен град като нашия “, споделя той. " Сега съм персонален зложелател на тези хора. "

Но той е наясно, че притежателите на компании би трябвало да трансформират мисленето си, добавяйки: " Това не е Ибиса. "

Георгиески планува град, който приветства устойчиви равнища на туристи, привлечени от просвета и природа, а не от купони.

Но в последния си отчет ЮНЕСКО съобщи, че възстановителните действия са навредили на „ достоверността “ на някои църкви и че неповторимите здания с дървени греди на остарелия град са изложени на риск от неконтролираното развиване.

Ресторантьорът Пендоски не е склонен с ЮНЕСКО или кмета, само че твърди, че заведението му е било затворено, макар че е получил всички нужни разрешителни.
 Оскверниха паметника за починалите българи на кораба Илинден Оскверниха паметника за починалите българи на кораба " Илинден "
Оскверниха паметника за починалите български туристи при нещастието с кораба " Илинден " в Охридското езеро, заяви македонската телеви...

" Всички ние споделяме задачата да имаме повече посетители, като в същото време пазиме езерото и природата, само че би трябвало да има известно локално икономическо развиване, " споделя той.

Еколозите настояват обаче, че опълчването на икономическото развиване на екологичните проблеми е подправен спор.

„ Трябва да поддържаме езерото чисто, тъй като в противоположен случай ще загубим всичко, ще загубим туризма “, споделя водолазът Паскали.

Василеска пък показва, че приемането на разрешителни не е зелена светлина за замърсяване. " Може да наемете 30 души, " споделя тя, " само че замърсявате езерото за 50 000. "

Източник/АФП

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР