Димитър Главчев е избран от президента Радев за служебен министър-председател. В

...
Димитър Главчев е избран от президента Радев за служебен министър-председател. В
Коментари Харесай

Президентът посочи бъдещия служебен премиер

Димитър Главчев е определен от президента Радев за длъжностен министър-председател. В осъществяване на чл.99, ал.5 от Конституцията държавният глава Румен Радев дефинира ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев за претендент за длъжностен министър-председател. Това оповестиха от прессекретариата на президента.

На 30 март от 14.00 часа президентът ще одобри претендента за длъжностен министър-председател. Честито на Политическа партия, че осигуриха след договарянията ГЕРБ да има собствен длъжностен министър-председател, каза в студиото на " Панорама " Кристиян Вигенин, откакто водещият Бойко Василев заяви новината.

 Президентът взе това решение откакто поредно в границите на два дни беседва с всички лица, които могат да заемат поста съгласно последните промени в Конституцията.

Държавният глава се срещна с ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, с шефа на Българска народна банка Димитър Радев и подуправителите Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров, както и с ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев и неговите двама заместници Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

В листата с евентуалните претенденти беше и омбудсманът Диана Ковачева, която разгласи, че следва да подава своята оставка пред Народното събрание, защото скоро ще постави клетва като арбитър в Съда по правата на индивида в Страсбург.

След решението на президента, по Конституция служебният министър председател би трябвало да предложи състав и конструкция на служебното държавно управление, което ще бъде назначено от президента. След това би трябвало да бъдат планувани нови парламентарни избори в двумесечен период.

Основна задача на служебното държавно управление е да провежда почтени и свободни избори, гласи член 99 от главния закон.

В петък депутатите одобриха в незабавен порядък, че назначеният за длъжностен министър председател употребява неплатен отпуск от досегашната си служба по време на своя мандат.

Кой е Димитър Главчев?

Димитър Главчев е роден в София.Член на Парламентарната група на ГЕРБ в XLI национално заседание от 14 юли 2009 година. Заместник-председател на Парламентарната група на Политическа партия ГЕРБ от 16 февруари 2011 г. От 29 юли 2009 година е заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси.

Димитър Главчев е от основателите за приемане на нов Закон за сметната палата през 2010 година Законът трансформира модела за ръководство на Върховната одитна институция от колегиален на едноличен – вид „ общоприет инспектор “.

Идея на Димитър Главчев, намерила място в Закона, е основаването на Консултативен съвет, който се избира от Народното събрание. Съветът реализира непряк и професионален „ прочит “ на избрани аспекти от активността на Сметната палата, без да нарушава нейната самостоятелност и автономия. От 1 юни 2011 година е член на Временната комисия за разискване на Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България.

От 4 септември 2009 година е заместващ член на Постоянната делегация на Народното събрание в Асамблеята на Европейската сигурност и отбрана/Асамблеята на Западноевропейския съюз.

От 26 август 2009 година до 18 октомври 2012 година е ръководител на Постоянно настоящата подкомисия по отчетност на обществения бранш. От 3 октомври 2012 година е ръководител на Комисията за наблюдаване на активността на Държавната комисия за енергийно и водно контролиране (ДКЕВР).

Заместник-председател на Парламентарната група на Политическа партия ГЕРБ в XLII национално заседание.

Член на Парламентарната група на Политическа партия ГЕРБ, Заместник – ръководител на XLIII национално заседание.Ръководител на делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в XLIV национално заседание от 9 септември 2020 година

Председател на XLIV национално заседание от 19.04 2017 до 17.11.2017 г
Член е на Управителния съвет на СНЦОД „ Граждани за европейско развиване на България “ и на Контролната комисия на Политическа партия ГЕРБ от 3 декември 2006 година, а от края на 2017 година неин ръководител, до 31.07.2023г.

Избран за ръководител на Сметната палата на 28 юли 2023 година от 49-то Народно заседание.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР