Димитър Димитров, политолог, „Посланик на свободното разпространение на знание и

...
Димитър Димитров, политолог, „Посланик на свободното разпространение на знание и
Коментари Харесай

Димитър Димитров: От нас зависи дали споделянето на линкове ще стане отчасти платено

Димитър Димитров, политолог, „ Посланик на свободното разпространяване на познание " и шеф по европейски политики в Уикимедия в Европейския съюз в изявление за ИА КРОСС - за опитите за основаване на обединен дигитален пазар и казуса " налог върху линка "

- В какво се показва работата Ви в Уикимедия като „ дипломат на свободното познание "?
- В Уикимедия имаме вяра, че новите технологии могат да дадат на всекиго достъп до цялото човешко знание. В момента обаче технологиите разрешават достъп до, да вземем за пример образователни и научни материали, който обаче е неразрешен от законодателството. Имаме опция да демократизираме информацията като общество, само че възпираме, тъй като ни е боязън да не загубим надзор. Досега закони са се писали без да бъдат съветвани интернет потребителите. Моята съществена задача е да дам глас в Брюксел точно на онлайн потребителите.

- На какво Ви научи опитът Ви в цифровата сфера и какво съгласно Вас е най-голямото предизвикателство в промишлеността?
- Всяко пренареждане на пазара основава губещи и печеливши. Що се отнася до цифровата сфера, най-големите печеливши на този стадий са американски компании. Това води до страхове в Европейски Съюз, които от своя страна водят до опити за закъснение или даже прекъсване на развиването на цифровите бизнес модели. И тъкмо това води до още по-голямо закъснение на Европа от Азия и Съединени американски щати. Порочен кръг, от който би трябвало да излезем!

- Как стои въпросът с авторското право в цифровия обединен пазар в Европа?
- Точно тази промяна образно демонстрира порочния кръг, за който загатнах. Има проблем, че дребните европейски компании и организации не могат да договарят за по-добри условия с доминантните платформи за шерване на наличие - Гугъл, YouTube и Фейсбук. Но вместо да търсим решение на казусът с монополното състояние на тези платформи, съществено обсъждаме въвеждането на „ налог върху линка " и „ наложително пречистване на наличие ". Мерки, които не могат да балансират интернет пространството, а в противен случай, ще го централизират още повече.

- Каква е ролята на България и идното европредседателство по отношение на сектор „ Дигитализация "?
- Вчера в Брюксел Естонското Председателство не съумя да откри болшинство в Съвета за последните си компромисни оферти. Това значи, че Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще би трябвало да създаде и предложи текста на новия закон. От нас ще зависи дали шерването на линкове ще стане частично платено и дали планове като Уикипедия ще бъдат задължени да цензурират наличие. От нас зависи развиването на интернет и ИТ промишлеността в Европа през идващото десетилетие.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР