Дигиталните валути не се стремят да изместят парите в брой,

...
Дигиталните валути не се стремят да изместят парите в брой,
Коментари Харесай

Финансист: Дигиталните валути не се стремят да изместят парите в брой

Дигиталните валути не се стремят да изместят парите в брой, а съставляват нова форма, ново изражение на парите. И двете форми ще продължат да съществуват паралелно. Това каза финансистът от " Аларик Секюритис " Иван Такев.

В момента 11 страни употребяват интензивно цифрови валути, само че повече от половината страни в света имат пилотни стратегии или изследват най-подходящия метод за въвеждането им.

" ЕЦБ в еврозоната, Федералният запас в Съединени американски щати, " Банк ъф Ингланд “ във Англия са на друг стадий от въвеждането на цифрови форми на съответните си цифрови валути – това неизбежно ще се случи. Моето чувство е, че леко закъсняваме с въвеждане на цифровото евро. Въпреки че през юни 2023 година беше направено законодателно предложение, към момента има прекомерно доста незнайни, в това число и по отношение на техническата реализация, формата на цифровото евро и така нататък Не чакам да навлезе всеобщо до две-три години. Може би други цифрови валути ще навлязат преди цифровото евро ", изясни финансистът. 

С въвеждането на цифровите валути ще има доста промени както за централните банки, по този начин и за комерсиалните банки и за потребителите, само че всички те ще зависят малко или доста от съответната форма на реализация, съобщи Иван Такев.  
 istock istock
" На първо място, самото битие на валутите в цифрова форма се допуска, че ще понижи транзакционните разноски, защото в случай че те съществуват паралелно на парите, които се съхраняват в банковата система, вероятно транзакционните разноски ще бъдат по-ниски. Очаква се да се отстраняват изобщо опциите за това доста хора в един миг да се опитат да си изтеглят парите от дадена банка и да я банкрутират “, изясни специалистът. 

Сред рисковете, които съществуват при въвеждането на цифрови валути от централни банки, финансистът уточни преди всичко киберсигурността.

" Много от криптоборсите, които се появиха във времето, бяха хакнати по един или различен метод, доста пари бяха откраднати и това продължава да се случва. Последният максимален подобен случай е банкрутът на борсата FTX в Съединени американски щати. Киберрисковете би трябвало да бъдат адресирани от централните банки “, съобщи Иван Такев.  

Ползите за потребителите съгласно него доста надвишават рисковете – ниски транзакционни разноски, незабавно заплащане, междуграничните разплащания също биха били доста по-бързи.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР